Video – Orkaan: Ophelia: Een zware orkaan in Europa

…Deze orkaan is zonet aangesterkt tot een orkaan van categorie 3. “Met windstoten tot 180 km/u kunnen we spreken van een zeldzame situatie voor Europese normen”,…

Zeldzaam in Europa: Ophelia zwelt aan tot orkaan categorie 3. Dankzij het warme zeewater ten westen van Afrika heeft een tropische storm zich ontwikkeld tot een orkaan. Deze orkaan is zonet aangesterkt tot een orkaan van categorie 3. “Met windstoten tot 180 km/u kunnen we spreken van een zeldzame situatie voor Europese normen”, aldus weerdienst NoodweerBenelux.
[quads id=1]
Orkaan Ophelia heeft op dit te maken met een vrij gunstige setting om zich komende uren in stand te houden. Door het warme zeewater ten zuiden van de Azoren (25-26°C) kan het stormsysteem zichzelf in stand houden. Ook het gebrek aan ‘windschering’ in de hogere luchtlagen leidt ertoe dat de interne circulatie van de stormdepressie intact blijft.

Wie zich afvraagt of deze orkaan ook stormweer zal veroorzaken in de Benelux kan op beide oren slapen. “Het stormsysteem is verantwoordelijk voor de opstuw van warme lucht uit het zuidwesten van Europa. Dat brengt in grote delen van West-Europa nazomers weer met zicht mee”, aldus de site van de weerdienst.

Ierland en het westen van het Verenigd Koninkrijk daarentegen moeten wel rekening houden met een toename van de wind in de loop van zondag. Op maandag bereikt de ex-orkaan Ophelia Ierland. Het gaat dan om een extra tropische storm die nog steeds veel wind met zich mee zal brengen alsook stevige buien.
[quads id=1]
Orkaan Ophelia gaat dus richting Nederland! Maar geen paniek, zodra hij Ierland bereikt is ‘ie waarschijnlijk nog maar een tropische storm. Peter Kuipers Munneke legt uit hoe dat zit. Bekijk hier de video:

Bron: hln.be
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.