Video – Er zijn weer luizen in Nederland. Even niet knuffelen met elkaar!

…”Het maakt ze niet uit op wat voor hoofd ze zitten. Jong of oud. Schoon of vies. Een hoofdluis discrimineert niet.” Dus kunnen mensen met kroes haar ook hoofdluis krijgen? …

Hoofdluis is heel besmettelijk, maar kinderen worden er niet ziek van. De beestjes lopen van hoofd naar hoofd. Omdat kinderen op basisscholen vaak dicht op elkaar zitten, kan hoofdluis zich vrij verspreiden. Op basisscholen controleren vrijwilligers, de luizenouders of luizenpluizers, meestal na de schoolvakanties.
[quads id=1]
De hoofdluis, kortom, moet gestopt worden. Dat betekent: Goed controleren en behandelen met een middel en kammen tot je er gallisch van wordt. ,,Na elke schoolvakantie wordt er beter gecontroleerd. Als er gezocht wordt, worden ze ook gevonden. Maar luizen zijn er in alle jaargetijden en op alle geografische plaatsen.”

Daarbij zijn ze ook nog eens heel inschikkelijk. “Het maakt ze niet uit op wat voor hoofd ze zitten. Jong of oud. Schoon of vies. Een hoofdluis discrimineert niet.” Dus kunnen mensen met kroes haar ook hoofdluis krijgen? Jazeker. Bekijk de video hieronder om te zien hoe je het kunt voorkomen en hoe je er vanaf kunt komen:

Het RIVM is al negen jaar geleden afgestapt van de richtlijn die wassen van beddengoed en knuffels voorschrijft, zegt Beaujean. ,,Maar het wil er niet in.” Op internetfora blijven de was- en zuigadviezen hardnekkig circuleren. “Die tijd kun je veel beter besteden aan het goed kammen.”
[quads id=1]
Luizen, kortom, stappen alleen over bij haarcontact. ,,Bijvoorbeeld wanneer kinderen samen op een iPad een filmpje kijken.” Bovendien, zegt Beaujean, zijn luizen ook op de middelbare school behoorlijk actief, zo blijkt uit de voorlopige resultaten van het RIVM-onderzoek Luis Thuis.

,,Jongeren omhelzen elkaar veel meer dan vroeger. Een beetje van dat Amerikaanse gedrag.” De groepsselfies lijken voor de luizen ook een uitgelezen kans om over te stappen naar een vers hoofd.

Of Roebers nog suggesties heeft in de strijd tegen de luizen? Ja, kammen, kammen en nog eens kammen. En verder? ,,Petjes en hoofddoekjes helpen enorm tegen de verspreiding. Daar zou ik voor pleiten bij een luizenplaag. Maar je moet ook gewoon kunnen zeggen: sorry, ik ga je even niet zoenen, want ik heb luizen. We zeggen toch ook: ik blijf even uit de buurt, want ik ben verkouden.”

Een extreem voorbeeld van hoofdluis

Wie online zoekt naar oplossingen om luizen te elimineren komt al snel bij suggesties in de categorie ‘mondwater en azijn’. Als je de haren met het water van gekookte eucalyptusbladeren spoelt, zouden de luizen vanwege de stank afhaken.

Het hoofd ­insmeren met knoflook, een badmuts opzetten en zo de nacht doorbrengen zou het leefklimaat van de hoofdluis dusdanig aantasten dat hij zich minder makkelijk voortplant. Wat dit betekent voor het leefklimaat van de eigen huisgenoten staat er niet bij.

,,We horen ook verhalen van slagroom, pindakaas, mayonaise en olijfolie,” zegt Desirée Beaujean van het RIVM. Of het helpt? “Onze biologen zeggen: het maakt de structuur van het haar anders, dus zal het heus wel wat doen. Als je dat in het haar smeert, kan die hoofdluis vast minder makkelijk over de haren lopen. Maar wetenschappelijk onderzocht is het effect natuurlijk niet.”
[quads id=1]
Bioloog en luizendeskundige Geert-Jan Roebers is stelliger over de smeersels: “Pindakaas in je haar geeft een ontzettende bende. Ga dan niet zeggen: het helpt misschien wel een beetje.”

Hoe kom je WEL van ze af?

– Behandel zo snel mogelijk.

– Bij makkelijk kambaar haar zijn de luizen zonder bestrijdingsmiddel uit te roeien. Dan moet het haar elke dag, twee weken lang met een fijntandige kam worden ­gekamd. Dat luistert nauw: elke pluk – van de aanzet tot de punt – moet worden meegenomen. Het is volgens het RIVM belangrijk om de volle twee weken door te gaan. De neten ­(eitjes) komen na tien dagen uit. Er kan in die veertien dagen dus nieuwe aanwas bij komen.

Kammen gaat efficiënter bij nat haar. Ook een conditioner werkt goed, omdat die ontklit en de luizen minder grip op de haren hebben. Het RIVM adviseert het hoofd naar voren te houden. Wie wil weten hoe groot de vangst is, kan er een vel wit papier onder leggen. De kam moet tussendoor aan keukenpapier worden afgeveegd of in een kom water worden schoongespoeld.

– Dit kan in combinatie met een antihoofdluismiddel. Het advies is om een smeersel te gebruiken waar dimeticon in zit. Dat komt in de luchtwegen van de luizen, waardoor ze stikken. Hoofdluizen worden steeds vaker resistent voor middelen met malathion of permitrine, die het doel hebben luizen te vergiftigen.

– Ook na het gebruik van een luizenmiddel is het advies om twee weken daarna nog goed door te kammen. De neten, die vaak bij de hoofdhuid op de haren zitten, zijn met een nagel eraf te schrapen. Gedept in een beetje azijn laten ze eerder los.

– Wie dit te veel gedoe vindt, kan naar De Luizenkliniek. Daar gaan ze de beesten te lijf met een ­AirAllé-behandeling – een speciale föhn die ze uitdroogt. Het werkt. Maar het kost ruim 100 euro en bij één verkeerde speeldate ben je terug bij af.

Bron: Bron: AD
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.