Video – Gezond worden met een koolhydraatarm dieet. Iets voor Surinamers?

…Mensen met overgewicht, die ongezond eten en veel suikers gebruiken, hebben meer kans om suikerziekte te ontwikkelen. Diabetes wordt met medicatie behandeld. Het kan zijn medicijnen of een insulineprikje…

Huisartsencongres: Voordelen koolhydraatarm dieet. Het inzetten van een leefstijlprogramma gericht op het omkeren van diabetes type 2 sprong op de eerste dag van het Huisartsencongres gelijk naar voren. Aspecten als gezonde voeding, beweging en ontspanning werden als medicijn aangemerkt om de gezondheid te garanderen.


De huisartsen Rina Boot en Marian de Lange, medici uit Nederland, hebben de voordelen besproken van het introduceren van een koolhydraatbeperkt kookstijl in de Surinaamse keuken.

Boot vertelde een en ander over diabetes type 2. Diabetes type 2 is niets anders dan suikerziekte, die veroorzaakt wordt door twee zaken, te weten een stukje aanleg wat betekent dat deze ziekte bij bepaalde families voorkomt en dit erfelijk is. De andere manier ligt aan de levensstijl.

Mensen met overgewicht, die ongezond eten en veel suikers gebruiken, hebben meer kans om suikerziekte te ontwikkelen. Diabetes wordt met medicatie behandeld. Het kan zijn medicijnen of een insulineprikje om die suiker goed te houden. Het leefstijlprogramma richt zich meer dus op het verbeteren van de levensstijl, zoals een gezonde voeding door het minimaliseren van de consumptie van koolhydraten.

Dit programma dat vrij wel jong is, ongeveer 3 jaar geleden ontwikkeld, richt zich op personen met diabetes en dus mensen die al medicatie gebruiken en insuline, en die bij elkaar te brengen. Er hebben ongeveer 72 deelnemers hieraan meegedaan. Ze krijgen dan een soort cursus over hoe zij hun koolhydratengebruik kunnen verminderen en de algehele voeding kunnen verbeteren.

Marian de Lange stelde dat het heel belangrijk is het gebruik van rijst te minimaliseren of te vervangen met een ander product. Rijst zou je kunnen vervangen met bloemkoolrijst. Verder moet men veel groenten eten en minder suiker gebruiken. De mensen krijgen genoeg informatie over voeding, de juiste bewegingsmethodes en men gaat zelf samen met hen naar de supermarkt. Aanwezigen in de zaal konden een interview met een van de cursisten zien die over het programma vertelde. Zoals hij dat vertelde hebben de aangebrachte veranderingen heel veel effect op de suikers.

Bepaalde producten die niet in Suriname bekend zijn, kunnen vervangen worden met andere producten die precies zoveel voedingswaarden hebben als anderen. Dat is een onderzoek die in Suriname gedaan moet worden. “Dankzij deze aanpassingen kan je uiteindelijk helemaal van de insuline afkomen en later de tabletten. Met dit programma is het belangrijk dat mensen ook etiketten lezen zodat ze precies weten hoeveel suiker zo een product bevat.” Het programma verstrekt ook een stappenplan die men kan volgen. Hij begint met het vervangen van zoet bevattende producten.


Stap 2 richt zich op het meer bewegen en zo wordt het vervolgd. Ten aanzien van minimalisatie van de suikerinname is het gebruik van de wel bekende zoetjes ook aan de orde gekomen. Zoetjes zijn wel beter dan de gewone suiker voor je suikerspiegel, maar uiteindelijk is het toch afgeraden dat een blijvend karakter te geven. Als tussenstap is dat wel goed, indien het een beetje zwaar wordt gelijk met suiker te stoppen. Toch zal je ook het gebruik hiervan op een later stadium moeten afbouwen.

Wil je ook koolhydraat-arm eten of een koolhydraatarm dieet volgen maar weet je niet hoe je moet beginnen? Bekijk dan ook de video’s hieronder. Weet je dat je er ook heel veel kilo’s door kunt afvallen?