Prostitutie op de goudvelden is verboden!!

…”Als die vrouwen ongesteld zijn, lopen ze soms over kreken en dat mag absoluut niet. Den suma e pori a presi en hierdoor wordt daar geen goud meer gevonden”,…

Prostitutie op de goudvelden is verboden volgens het pas geschreven wetboek van de stam der Aucaners. Johan Djanie, kapitein van Drietabbetje en lid van het kabinet van de Granman der Aucaners, gelooft dat de handelingen van commerciële sekswerkers nadelige gevolgen hebben voor het bos.
[quads id=1]
“Als die vrouwen ongesteld zijn, lopen ze soms over kreken en dat mag absoluut niet. Den suma e pori a presi en hierdoor wordt daar geen goud meer gevonden”, legt hij uit. Hij is er heilig van overtuigd dat prostitutie op de goudvelden uiteindelijk niet meer zal bestaan. “Het wordt niet moeilijk om te stoppen. Er was vroeger op de goudvelden geen prostitutie en die zal weer verdwijnen.”

Djanie leidt de delegatie die namens granman Bono Velantie op de Dag der Marrons aanwezig was in VHP-centrum De Olifant bij activiteiten van stichting 10 oktober 1760. Deze stichting presenteerde onlangs het wetboek ‘Deng Weti Fu a Twalufu Lo Gaanmang Meke Tien Na Dii Fu Okanisi’.

Aucaners in Suriname. Foto: dWT Archief

Djanie zegt dat de hoerententen voorlopig nog geaccepteerd worden, “maar wanneer deze mensen naar de stad gaan, moeten ze niet terugkeren. Dat geldt ook voor de personen die de prostitués aan het werk zetten. Indien ze terugkeren om hun activiteiten voor te zetten. zullen ze gestraft worden”. Ze kunnen een boete of schorsing krijgen.
[quads id=1]
Commerciële sekswerkers kennen de de regels van de Aucaners niet, zegt de kapitein. “Een man van de gemeenschap mag zijn vrouw wel brengen naar de goudvelden, want hij gaat haar de regels voorhouden. Unu abi bepaalde trefu. Soms wordt een foetus begraven op een willekeurige plek, waardoor den suma e morsu a presi”, legt de kapitein uit.

Een andere bepaling in het Wetboek van de Aucaners is dat er rond een begrafenis geen activiteiten meer mogen plaatsvinden te Nyun Combe in Paramaribo. “Vanwege de Binnenlandse Oorlog had een toenmalige granman besloten om alle activiteiten daar te houden”, zegt de kapitein. Volgens het wetboek moeten alle rituelen en plichtplegingen plaatsvinden in het dorp van de overledene.

De stam der Aucaners heeft vanaf 5 augustus gedurende enkele weken in Drietabbetje een gran krutu georganiseerd, waarbij de traditionele wetten nader zijn bekeken. Sommige waren uit de tijd. Een paar weken geleden zijn alle wetten aangenomen. “Onze traditionele regels zijn niet iets nieuws, maar ze zijn nu vastgelegd en er zijn ook aanpassingen doorgevoerd”, zegt Djanie.
Gerelateerde berichten:

Over prostitutie in het district Brokopondo

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.