Video – 10 oktober Marrondag. Hoe noem jij een Marron?

…Loweman paansun, Fiiman paansun, Busi nengee, Boslandcreolen, Marrons enz. Sommigen vinden met name de naam Marron (oorspronkelijke betekenis: weggelopen vee) denigrerend….

[quads id=1]
Het is vandaag 10 oktober 2017 precies 257 jaar geleden dat het eerste vredesverdrag werd gesloten met slaven die het bos in waren gevlucht. We weten dat er verschillende aanduidingen worden gebruikt voor de weggelopen slaven.

Ook binnen de groep zelf is men hierover nog niet uit gediscussieerd. U kent vast wel de volgende namen: Loweman paansun, Fiiman paansun, Busi nengee, Boslandcreolen, Marrons enz. Sommigen vinden met name de naam Marron (oorspronkelijke betekenis: weggelopen vee) denigrerend.

De 34-jarige Andrea A. is geboren in Klaaskreek. We vroegen haar hoe zij zichzelf noemt. Zei zegt: Ik ben en blijf een Djuka en zo wens ik ook aangesproken te worden.

Hoe spreek jij boslandcreolen aan? En als jij een Marron bent? Hoe wens jij aangesproken te worden? We zijn benieuwd.

We hebben een paar foto’s en video’s van vandaag voor u verzameld, enjoy!:


[quads id=1]
Een optreden op de kangoeroeschool ivm Marrondag:

De Marrons zijn de afstammelingen van gevluchte slaven. Deze groep mensen woont in het regenwoud van Suriname en leeft volgens Afrikaanse stijl. Politiek gezien zijn ze een andere groep dan de stadscreolen (deze titel is gebruikelijk in Suriname) die voornamelijk in Paramaribo wonen. Beide groepen, de Marrons en de stadscreolen zijn van Afrikaanse afkomst.

Deze gids uit het dorp Dan zet een belangrijk misverstrand recht over de viscultuur. In de officiële geschiedenisboeken staat dat zij en de Indianen vissen vergiftigen en dan de vis opaten. Echter: het hele verhaal zit anders in elkaar.

De Marrons hebben lange tijd de slaven(qwaarvan de stadscreolen afstammen) bevrijd van de plantages. Echter, op een gegeven moment wilden de slaven niet meer bevrijd worden. Dat kwam onder andere omdat de arbeidsomstandigheden steeds beter werden en omdat vanaf de 18e eeuw steeds meer plantagehouders eveneens van Afrikaanse afkomst waren. Dit laatste gegeven komt niet voor in deze film maar heb ik vernomen uit persoonlijke gesprekken met de Marrons. Zij vertellen hun geschiedenis van vader op zoon, moeder op dochter, en maken een duidelijk onderscheid tussen wat op school geleerd wordt en wat de traditionele cultuur en geschiedenis is van de Marrons. Om een voorbeeld te geven: De Surinaamse regering (waaraan Marrons geen deel hebben) weten niet exact hoe de verschillende Marrondorpen hun land onderling hebben verdeeld.

Nederland wordt verweten dat ze de diensten van Kwassi, een vrij burger, stadscreool, medicijnman en tovenaar hebben gebruikt om de Marrons op te sporen. Kwassi kon door middel van tovenarij de verborgen dorpen in het regenwoud van de Marrons osporen waarna de Nederlanders probeerden de gevluchte slaven wederom in te lijven.

In dit filmpje zie je vooral hoe de Marrons leven en werken. Er worden enkele belangrijle cultuuruitingen overgedragen door onze Marrongids. Je hoort wetten en gewoonten ten aanzien van huwelijken, voedselbereiding, huizenbouw, voedselvoorziening en je leert hoe de cultuur met de moderne tijd meegaat. Bekijk hier de prachtige bijbehorende video:

 

Bovenstaande foto’s zijn met ons gedeeld via Facebook. Tag bekenden in de comments
Bron: PublicNews
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.