Traditionele marrongeneeswijze wordt steeds toegankelijker

…Kruiden als redi katoen, moringa, citroengras, bita en nog meer gaan we conserveren en hier op de poli verkopen. Het gaat om kruiden die onze voorouders gezond maakten en zorgden voor een lang leven. …

Het gebruik van kruiden en planten voor allerlei klachten, aandoeningen en ziektes is al eeuwenoud. Binnen de cultuur van verschillende marrongroepen heeft deze geneeswijze een wezenlijke bijdrage geleverd aan hun overleving in de Surinaamse bossen in de zeventiende en achttiende eeuw.
[quads id=1]
De kennis over herstel van botfracturen en de behandeling van hypertensie, gewrichtspijnen, schotwonden, slangenbeten en nog veel meer door een traditionele genezer, maakt dat mensen van heinde en verre afreizen om hulp te zoeken. Om de kennis over medicinale kruiden en traditionele marrongeneeswijze te behouden en deze geneeswijze dichter bij de gemeenschap te brengen, is Mokisa Busidataa Oso opgericht. Samen met de traditionele genezers John Bisoina en Ramon Awenkina hebben Steven Alfaisi en zijn echtgenote Conchita Alfaisi-Clarke (general manager) het nieuwe welnesscenter opgezet.

Bij het binnenstappen wordt het reukzintuig geprikkeld door de aangename geur van kruiden. Als je het drukke verkeer aan de Dr. Sophie Redmonstraat wegdenkt, waan je je in een dorp in het binnenland met de schemerachtige natuurlijke sfeer eromheen. Het gebouw is in steen en hout opgetrokken met gordijnen en schermen van pangistof. “De sfeer van het traditionele willen we behouden en als u dat gevoel krijgt, dan zijn we erin geslaagd”, zegt Alfaisi met een brede glimlach.

Een paar jaar geleden kreeg hij chronische pijnen aan zijn halswervel en pols waarvoor hij naar de fysiotherapeut moest. “Maar steeds als ik van daar ging had ik geen verlichting, totdat ik door Bisoina werd behandeld, en dat was een eyeopener voor mij. Ik begon in te zien dat traditionele geneeswijze wel werkt.”

Beide genezers combineren moderne en traditionele technieken bij het maken van op kruiden gebaseerde medicijnen en de behandeling van patiënten. De werkwijze in de kliniek is dat er eerst een afspraak wordt gemaakt voor screening van een patiënt. Het onderzoek wordt uitsluitend door het voelen met de vingers gedaan.

“Door te voelen aan de spieren of botten kunnen we een diagnose vaststellen”, legt Awenkina uit. Nadat de diagnose is gesteld, wordt de patiënt gevraagd om voor de zekerheid een röntgenfoto te laten maken om een vergelijking te maken. “Dat is niet verplicht, maar voor het geval de patiënt twijfelt”, zegt Alfaisi.

Awenkina heeft in het binnenland al een goede samenwerking met de Medische Zending. Als bottengenezer heeft hij ook verschillende trainingen gevolgd en gewerkt met orthopeden in de ziekenhuizen in Paramaribo. Het nieuwe traditionele gezondheidscentrum zal door zijn professionele aanpak de nationale gezondheidssector naar een hoger niveau tillen.
[quads id=1]
“Daarnaast willen we onze kennis over geneeskrachtige kruiden delen met de gemeenschap. Kruiden als redi katoen, moringa, citroengras, bita en nog meer gaan we conserveren en hier op de poli verkopen. Het gaat om kruiden die onze voorouders gezond maakten en zorgden voor een lang leven. Die periode willen we terug laten keren”, benadrukt Alfaisi.

In augustus vond de soft launch plaats, waarbij er alleen mondeling reclame is gemaakt. “We waren nog niet eens op Facebook en er was al een flinke aanloop bij de poli te constateren”, zegt hij. Wanneer de officiële opening plaatsvindt kan hij nog niet zeggen. In verband met Dag der Marrons is er dinsdag een speciale actie op de all skin-massage. Er wordt alleen op afspraak gewerkt.

MAAK KENNIS MET MOKISA ALI SKIN

Deze is een traditionale Marron wellness massage.
Deze massage zorgt voor: het losmaken van spierspanning en spierblokkades,
een goede bloeddoorstroming, diepe ontspanning en een verbeterde lichaamshouding. Ook is Ali Skin erg effectief bij behandeling van chronische lichaamspijnen en blessures.
Klik op onderstaande foto om verwezen te worden naar hun FB page:

Natuurgenezer John Bisoina stelt vast aan welke aandoening zijn cliënt lijdt. Foto: Stefano Tull
Lees meer: Traditionele marrongeneeswijze komt dichterbij –

Voor een afspraak of meer info bel met Conchita Alfaisi -Clarke op #8712055 of WhatsApp

 

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.