Basiszaken regelen

Molen Utrecht - FamilieNieuws.com

Eerst maar even wat basiszaken regelen. Met hulp van de familie kom je een heel eind. Voordat je zaken kunt doen moet je natuurlijk eerst je “basic needs gecovered” hebben. Deze eerste twee blog posts gaan dus over wat triviale zaken. Later meer details over de zakelijke perikelen.

Bed, kleding en verzekering

Die heerlijke Ikea boxspring bedden waren de maandag besteld en dinsdag aangekomen. Direct na de altijd intense assemblage viel ik in hybernation-mode met griep-achtige verschijnselen. Drie dagen later was ik weer nieuw. Toch wel erg druk geweest. Na mijn micro-winterslaap was het tijd om kleding te regelen. In Utrecht Overvecht heb je een Nike Clearance Store en die verkoopt veel spullen, meestal tegen hele goede prijzen. Je moet een beetje geluk hebben, want er hangt veel exotisch gekleurd overkoopbaar spul. Maar soms vind je iets goeds voor een uitstekende prijs. In mijn geval een trui en wat hardloopkleding die ik grondig heb getest met mijn signature twerk in de paskamer (camera werk van dochter Indira):

Daarnaast heb ik het geluk dat mijn zwager kledingverzamelaar is met een goede smaak. Hij is snel uitgekeken op de mooie kleren die hij koopt, waardoor ik elk winterbezoek in Nederland een nieuwe outfit gedoneerd kreeg. In dit geval ontving ik industriële hoeveelheden Helly Hansen en Wildebeast jassen en truien. Ik kan de aankomende 50 jaar in stijl het Nederlandse doorstaan.

Indira en ik, “Italian style” in de trein

Inmiddels was het pasje van mijn Goudse Expat ziektekostenverzekering ook binnengekomen. Een normale zorgverzekering is in Nederland alleen mogelijk als daadwerkelijk in Nederland woont (als je bent ingeschreven bij de gemeente). Maar daarvoor heb je een woning nodig. Bovendien zal ik in het aankomend jaar nog wel een paar weken/maanden in het buitenland doorbrengen voor internationale consultancy opdrachten. Voor ongeveer EUR 1,500 per jaar ben ik nu verzekerd in de hele wereld exclusief US, Canada, Hongkong en Singapore. Geen slechte deal. Ik hoorde van een vriend van me dat hun service echt goed is.

Transport en communicatie

In Nederlands is een fiets leuk, gemakkelijk en eigenlijk onmisbaar. Gelukkig worden er op elke hoek van de straat 2e hands fietsen verkocht. Voor 100 euro was ik klaar bij mijn Afghaanse vrienden van Cheap Bikes. Amicale gasten, de eigenaar claimde dat hij een tijdje eigenaar was van Western Union in Suriname. Hij kende wel de adressen van de filialen uit zijn hoofd.
Zoals gewoonlijk koos ik een stevige omafiets zonder versnellingen. Rijdt als een chopper, born to be wild Dutch style! Makkelijk op- en afstappen. Tegenwoordig zit op elke fiets licht met batterijtjes; dus geen beruchte dynamo die je met dat geluid al moe maakt. Utrecht here I come.

Italian Style in de trein - FamilieNieuws.com
Indira en ik, “Italian style” in de trein

Voor vervoer buiten de stad is de trein echt geweldig. Dat was vroeger anders, maar de service van de NS is in de afgelopen jaren enorm verbeterd. Gratis wifi in de trein en op het station. Een opwaardeer “swipe card” waarmee je trein en ook de bus betaald. Denise (mijn vrouw) en ik reizen samen voor 54 euro per maand in de weekenden gratis door heel het land en tijdens daluren voor 40% korting. Mijn dochter Indira reist gratis tot haar 12e. Geen slechte deal.