Video – Ophef omtrent provocerende culturele dans nabij een drieling

…”Het is seksueel en ‘best ordinair’ maar het gaat om de vruchtbaarheid van de ouders en niet om het kind dat daar ligt”Het dansen boven de lichamen is een ‘ode’ aan de vruchtbaarheid van het koppel.. …

Op Facebook circuleert er sinds enkele dagen een video van een feest in het binnenland waarbij er op provocerende wijze wordt gedanst op en nabij een drieling.
[quads id=1]
Puu a döö is de traditie waarbij een speciaal feest wordt gehouden voor meerlingen, op dit feest worden de kinderen letterlijk ‘naar buiten’ gebracht en aan de buitenwereld getoond.

“Het is seksueel en ‘best ordinair’ maar het gaat om de vruchtbaarheid van de ouders en niet om het kind dat daar ligt”, verduidelijkt Marijke Agwense van de Saamaca Academia. Zij is zich ervan bewust dat personen buiten de marrongemeenschap deze traditie niet zullen begrijpen. Het dansen boven de lichamen is een ‘ode’ aan de vruchtbaarheid van het koppel.

In het filmpje ligt de drieling – twee meisjes en een jongen – op pangi op de grond. Er wordt gezongen en veel mensen staan om hen heen. Op een gegeven moment gaan de voorzanger van de band en een andere man gehurkt zitten over de vrouwelijke baby en maken daarbij suggestieve bewegingen.

Ook de tekst is seksueel getint. Deze suggestieve ‘seksueel getinte’ bewegingen en zeker het daarbij behorende lied schoten bij velen in het verkeerde keelgat. Als het ritme enigszins oploopt, gaat een vrouw over de jongen dansen. Opmerkelijk is dat niemand zich stoort aan de vrouw die met een ‘open’ pangi over het mannelijke kind danst. De reacties varieerden van ‘het is maar cultuur’ tot ‘ het is afgoderij’.
[quads id=1]
Marronactivist Ina Gafuna zegt via Facebook dat ze het zeer jammer vindt dat er vanwege onbegrip en onwetendheid zoveel commotie is ontstaan over een drie minuten durend filmpje over de prisiri van de drieling. “Jammer dat slechts deze kant van het mooie spel is getoond. Dat was slechts een heel klein onderdeel van een drie uur durende happening waarbij er van alles wordt uitgebeeld en gedemonstreerd.

Als dat feest in zijn geheel was geplaatst had de gemeenschap het misschien veel beter begrepen. Het is traditie en onderdeel van de culturele uitingen bij feesten voor meerlingen bij voornamelijk de Saamaka-marrons. Er valt nog heel veel te leren over de reden waarom er ‘ordinaire’ vertoningen erbij komen. Voor dit alles is er een verklaring. Als we vinden dat het niet past in deze tijd moeten wij het binnen onze gemeenschappen bespreken. Laten wij niet te snel oordelen.”

Bekijk hier een deel van het filmpje: Binnengekomen via FB

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.