Mevrouw Gracella Adhin-Mahabier geen first lady

…zij ontvangt een maandelijkse vergoeding van SRD 8742…

Ingrid Bouterse-Waldring, de echtgenote van president Desi Bouterse, blijft de first lady. “De first lady is een instituut dat men met bepaalde bevoegdheden heeft gecreëerd.

Die bevoegdheden kunnen niet worden overgedragen wanneer de president wegens ontstentenis niet in functie is. Zolang president Desi Bouterse conform de grondwet nog president is, blijft zijn vrouw de first lady”, zegt bestuurskundige August Boldewijn aan Dagblad Suriname. Boldewijn benadrukt dat Gracella Adhin-Mahabier, de echtgenote van waarnemend president Ashwin Adhin, nog steeds aangeduid wordt als ‘mevrouw Adhin’ of ‘echtgenote van de vicepresident’.
[quads id=1]
De bestuurskundige voert aan dat het instituut van de president los moet worden gezien van de positie van de first lady, omdat de positie van de vrouw van de president nergens in de grondwet is geregeld. “Het gaat hier om de president die in twee hoedanigheden zit, namelijk als regeringsleider en als staatshoofd. Die draagt zijn bevoegdheden over, niet zijn vrouw. Nergens zult u in de grondwet aantreffen dat de vrouw van de president als first lady moet dienen”, aldus de bestuurskundige.

Gracella Adhin-Mahabier wordt pas first lady als Adhin gekozen wordt tot president. Een opmerkelijk beeld op 29 september, de dag waarop Adhin als waarnemend president de jaarrede in De Nationale Assemblee heeft uitgesproken, was de afwezigheid van Bouterse-Waldring. De waarnemend president was die bewuste dag juist vergezeld van zijn echtgenote.

Boldewijn voert aan dat dit een normale zaak is, omdat Adhin op dat moment waarnam in de functie van de president. Het is volgens hem dan gebruikelijk dat de echtgenote van Adhin hem ook bijstaat bij zo een belangrijke plechtigheid. “Wanneer het wel gaat om de bevoegdheden van de first lady, heeft zij dat niet”, aldus Boldewijn. Volgens hem kan Gracella Adhin-Mahabier pas tot first lady worden benoemd als Adhin gekozen wordt tot president.

De Surinaamse presidentsvrouw heeft sinds 2010 een formele functie in Suriname. Hierbij wordt zij bij haar dagelijkse werkzaamheden ondersteund door haar eigen bureau met medewerkers. Zij ontvangt een maandelijkse vergoeding van SRD 8.742. Dit werd in 2011 door president Bouterse besloten en moest terugwerken naar 10 augustus 2010, de dag waarop het staatshoofd zijn eerste termijn begon. Eerder kregen echtgenotes van presidenten in Suriname geen salaris. De first lady nodigt veelal groepen, instanties, stichtingen en scholen uit om haar te informeren over de omstandigheden waarin zij werken en probeert een bijdrage te leveren aan onze samenleving.
[quads id=1]
Zij is verder aanwezig op evenementen of activiteiten die in het teken van ontwikkeling of educatie staan van het kind/jeugdigen en bij events voor vrouwenzaken. Met haar aanwezigheid, haar persoonlijke boodschap en middels informele gesprekken, probeert ze haar motivatie over te brengen. De first lady kan ook de president flankeren of vergezellen bij ceremoniële activiteiten van wisselende aard.
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.