Surinamers eten minder gezond door devaluatie

Voorbeeld foto

Surinamers, ongeacht of het armen, de middenklasse of rijken zijn, eten minder gezond, door de forse devaluatie van de Surinaamse dollar. Dit is bevestigd tijdens een mastersonderzoek aan de Universiteit van Gent in België, gedaan door de kersverse wetenschapper van Surinaamse komaf, Gerani Cheuk A Lam. “Maar vooral de minder draagkrachtigen worden het hardst getroffen”, benadrukt ze in gesprek met de krant.
[quads id=1]
Bij het onderzoek zijn 225 huishoudens betrokken geweest, verdeeld over de bovengenoemde groepen. “Door de devaluatie zijn de prijzen van basisvoedselproducten als brood, rijst en aardappelen met 70 tot 120 procent gestegen. Die van groente en verse kip, oftewel lokaal geproduceerde kip, met ongeveer 50 procent”, zegt de wetenschapper op het gebied van menselijke voeding en plattelands- ontwikkeling.

Het effect hiervan op het eetpatroon van Surinamers vindt zij bedroevend. Waar arme gezinnen vóór de devaluatie 50 procent van hun besteedbaar inkomen uitgaven aan voedsel, ligt dat nu hoger. Daarnaast hebben zij ook aan voedselkwaliteit moeten inleveren. “Wat ook interessant is, is dat de middenklasse en rijken, nu zelf ook minstens 50 procent van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan voedsel”, stelt Cheuk A Lam verder.

Maar het moeten inleveren van kwaliteit in voedsel vindt zij het meest zorgwekkend. “Over de hele linie zeggen Surinamers dat ze bijvoorbeeld veel meer buitenlandse kip eten omdat die veel goedkoper is dan lokale kip.” Die is over het algemeen minder gezond vanwege, onder meer stoffen die eraan worden toegevoegd.
[quads id=1]
Waar Surinamers aan vasthouden is het eten van rijst. Maar ze eten wel minder groente en fruit. “Men is ook afgestapt van duurder voedsel, zoals steak en pasta, en kiest eerder voor de goedkopere etnische gerechten, Javaans, Chinees en Hindoestaans”, zegt Cheuk A Lam. Ook de duurdere, maar wel gezondere vette vissoorten, zoals zalm, worden veel minder gegeten. .

Het gevaar bij het verlagen van de kwaliteit van voedsel is sluipend. “Als wij minder goed eten, zullen wij vatbaarder zijn voor chronische aandoeningen. Dit zal de medische onkosten van het land omhoog stuwen terwijl de productiviteit, die juist nodig is voor lange termijn ontwikkeling, zal afnemen”, waarschuwt de wetenschapper.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.