Adhin: “Huisartsenposten zullen straks 24 uur toegang hebben”

Suriname lockdown

…Deze huisartsenposten zullen na de reguliere polikliniek tijden van de huisartsen van 19:00 uur tot 07:00 uur geopend zijn voor alle spoedeisende gevallen in de huisartsengeneeskunde….

De toegankelijkheid van de medische diensten en de beschikbaarheid van essentiële medicijnen blijven in 2018 de hoogste prioriteit genieten van de regering. In het kader hiervan kondigde waarnemend president Ashwin Adhin vrijdag in zijn jaarrede aan dat ultimo januari 2018 de instelling van huisartsenposten een feit zal zijn.
[quads id=1]
Deze posten moeten de bevolking 24 uur per dag toegang verlenen tot het gezondheidszorgsysteem. In een gestructureerde samenwerking met de werkarmen van de regering zullen alle relevante partners betrokken worden bij de instelling van deze huisartsenposten. Deze huisartsenposten zullen na de reguliere polikliniek tijden van de huisartsen van 19:00 uur tot 07:00 uur geopend zijn voor alle spoedeisende gevallen in de huisartsengeneeskunde.

De posten zullen volgens Adhin ook functioneren als “triage station” voor het doorsturen van de gecompliceerde gevallen naar de reguliere spoedeisende hulp (SEH). Met de instelling zal de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis in belangrijke mate worden ontlast om zich beter te kunnen toeleggen op de gecompliceerde gevallen.

Om de beschikbaarheid van medicijnen te garanderen, zullen alle werkarmen van de regering worden ingezet. Met inachtneming van wet- en regelgeving zullen zodanige maatregelen worden getroffen dat voorkomende perioden van schaarste en/of niet voorradig zijn van medicijnen spoedig tot het verleden gaan behoren. Adhin voerde aan dat naast het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) er meer dan tien actieve importeurs zijn die medicamenten binnenhalen.

“De import van geneesmiddelen in Suriname is sinds 1998 vrijgegeven. Elke importeur die voldoet aan vastgestelde eisen in de wet, mag geneesmiddelen importeren en distribueren. Geneesmiddelen moeten aan specifieke kwaliteitseisen voldoen. De beschikbaarheid van en toegankelijkheid tot dure geneesmiddelen wordt vaker aan de orde gesteld. De Nationale Geneesmiddelen Klapper (NGK) kent enkele dure geneesmiddelen en de Wet Basiszorg Verzekering is duidelijk: die moeten dan vergoed worden door de verzekeraars.
[quads id=1]
Indien er behoefte bestaat aan enkele bijzondere geneesmiddelen voor individuele patiënten, die niet in de NGK voorkomen, dan zijn er hiervoor bijzondere regelingen. De behandelende arts kan hiervoor een aanvraag indienen bij het ministerie van Volksgezondheid ter verkrijging van toestemming om dergelijke middelen toe te dienen”, aldus Adhin.
FR
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.