Kerk in Den Haag wordt Surinaamse moskee

…Komende woensdag houdt de moskee open huis tijdens een kennismakingsavond. De voorzitter hoopt op een grote opkomst en op de vriendelijkheid van de nieuwe buren: ,,Van ons krijgen ze geen last.’…

Haagse Thomaskerk wordt moskee. De Thomaskerk aan de Harmelenstraat in Den Haag wordt een moskee. Een groep Surinaamse moslims heeft de kerk gekocht, meldt ze in een brief aan buurtbewoners. De nieuwe eigenaar van de Thomaskerk, de vereniging Ahmadiyya Anjuman Isha’at Islam (Lahore) Nederland, had tot nu toe een gebedsruimte aan de Paul Krugerlaan in Transvaal. Voorzitter Robbert Mohammedamin hoopt over ‘een week of twee à drie’ het nieuwe onderkomen in de wijk Leyenburg te kunnen betrekken.
[quads id=1]
De voorzitter benadrukt dat het voormalige kerkgebouw niet alleen gebruikt gaat worden als islamitische gebedsruimte, maar ook voor tal van maatschappelijke activiteiten. ,, We zijn een liberale en open vereniging. Bij ons is iedereen welkom, hoor: jongeren en ouderen, mannen en vrouwen, gelovigen en andersdenkenden.”

Krap
De 41 jaar oude vereniging telt zo’n 250 leden die zo langzaam aan wel erg krap behuisd waren in Transvaal. Vandaar de overstap naar de al drie jaar leegstaande Thomaskerk. ,,We hebben onze panden verkocht en gaan nu gefaseerd met onze moskee aan de slag,” zegt de voorzitter. ,,We hebben niet het geld om veel te doen. Er komen ook geen minaretten. En de buitenkant van het pand laten we voorlopig zoals die is.”

Dat betekent, inclusief de christelijke symbolen op de oudeThomaskerk. Op en boven de karakteristieke hoofdingang staan kruizen en een bijbeltekst: ,,Eerlijk gezegd heb ik daar niet nagedacht”, zegt Mohammedamin. ,,Maar we doen dus nog niks.”

Verkocht
Komende woensdag houdt de moskee open huis tijdens een kennismakingsavond. De voorzitter hoopt op een grote opkomst en op de vriendelijkheid van de nieuwe buren: ,,Van ons krijgen ze geen last.”
[quads id=1]
De Thomaskerk, destijds Paaskerk genoemd, werd in 1951 gebouwd door de Nederlands Hervormde gemeente en sloot in 2013. Vorig jaar verkocht de protestantse wijkgemeente Den Haag Zuid-West de kerk aan een projectontwikkelaar. Die kondigde toen al aan dat het gebouw in de toekomst gebruikt ging worden als islamitische gebedsruimte.
Bron: Bron: AD
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.