Video – Hoofd Meteorologische Dienst Suriname: Binnen blijven bij bliksem.

…Ga liever niet onder een boom staan. Mocht je in de auto zijn, blijf er in zitten en doe de deuren dicht…

“Men moet zoveel mogelijk binnen blijven of een veilige plek opzoeken als het onweert. Ga liever niet onder een boom staan. Mocht je in de auto zijn, blijf er in zitten en doe de deuren dicht.” Zo waarschuwt Sukarni Sallons-Mitro, hoofd Meteorologische Dienst Suriname.
[quads id=1]
Menigeen is persoonlijk in het weekeinde geconfronteerd met gevallen van blikseminslag of heeft dat via beelden op sociale media kunnen waarnemen. Een boom in een woonomgeving werd getroffen en vatte vlam. De brandweer moest er aan te pas om te blussen. De mogelijkheid dat zulke gevallen zich de komende dagen blijven voordoen is volgens Sallons-Mitro niet uitgesloten.

Sallons-Mitro zegt dat het weer altijd aan verandering onderhevig is en dat deze gevallen van jaar tot jaar verschillen. Het feit dat er zoveel neerslag in de vakantieperiode van dit jaar valt komt door het verschil in de vochtige luchtstroom die boven Suriname hangt. Orkanen die razen in het Caribisch Gebied tijdens het orkaanseizoen dat overigens binnenkort voorbij is, zijn ook debet aan de plotselinge neerslag, vaak met veel blikseminslag.

Sallons-Mitro zegt dat de beste voorzorgsmaatregel is dat de aarding van elke huis goed moet functioneren, zodat zich bij blikseminslag geen onregelmatigheden voordoen. Ook adviseert ze elektronische en elektrische apparaten uit te schakelen bij bliksem of donderslag.
[quads id=1]
NCCR-hoofd Jerry Slijngard gaf eerder aan dat bouwvoorschriften stipt worden nageleefd. Volgens hem gebruikt men om economische reden vaak kwalitatief slecht materiaal.

Hoe overleef je de bliksem? Bekijk hier de video:

Foto Clyde Ricardo Ford

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.