Zijn de scholen in Suriname nog wel veilig voor onze kinderen?

…staat loopt onder water bij regen, waardoor de kinderen genoodzaakt zijn om door het water te waden, met alle nare gevolgen van dien. Ook is er een diepe goot langs de weg…

“Het is eigenlijk een beetje triest gesteld met veiligheid van de leerlingen. De jeugd is heel kostbaar en heeft ook heel veel potentie om wat te worden in de maatschappij.” Dat zegt Helianthe Limon die onderzoek heeft gedaan naar veiligheid in en rondom scholen in de ressorten Beekhuizen, Munder en het centrum van Paramaribo. Hierbij is er onder andere gelet op de routes naar de scholen.
[quads id=1]
“De Calcuttastraat, waar de Sint Tarcisiusschool staat loopt onder water bij regen, waardoor de kinderen genoodzaakt zijn om door het water te waden, met alle nare gevolgen van dien. Ook is er een diepe goot langs de weg”, noemt ze als een van de ongemakken voor scholieren. Ook stelt ze dat bij de Kangoeroeschool aan de Dr. Sophie Redmondstraat er geen in- en uitrijstrook is om de kinderen veilig uit de auto te laten stappen.

Behalve deze twee scholen waren ook de Saronschool en de Vrije School betrokken bij het onderzoek dat leidde tot de afstudeerscriptie ‘Veilige Scholen in Paramaribo’. Limon deed de masteropleiding ‘Urban planning en management’ aan het Institute for Graduate Studies and Research. Voor haar onderzoek heeft ze leerlingen, leerkrachten en ouders geïnterviewd.

Limon wijst erop dat er geen beleid is over veiligheid in en rondom de scholen. Leerkrachten, schoolleiders en beleidsmakers moeten hiervan wel bewust gemaakt worden. Ze suggereert dat de goten langs de straten gedempt zouden kunnen worden, waardoor er ruimte ontstaat voor parkeergelegenheid. Limon raadt ook aan om de buurt te betrekken bij het opzetten van een veiligheidsplan.
[quads id=1]
Ook heeft ze gemerkt dat de meeste kinderen van de Saronschool naar en van school lopen, terwijl veel leerlingen van de Vrije School met de auto gebracht en gehaald worden. “Kinderen die lopen naar school hebben een groter risico om betrokken te raken bij onder ander een verkeersongeval, terwijl dat risico bij kinderen die met een auto vervoerd worden veel minder is”, aldus Limon.

Waterkant.net

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.