Video – Heldere vuurbol boven Nederland gezien

…Het frappante van de verschijning van gisteren is dat het toevallig in dezelfde periode valt waarin anderen beweren dat de wereld vergaat. Dat is wel even schrikken. Toch?…

Heeft iemand de vuurbol van gisterenavond gezien?
[quads id=1]
Een vuurbol is een meteoor, een stukje gruis of steen, dat in de dampkring verbrandt. Vaak gaat het bij een meteoor om hooguit het formaat van een rijstkorrel. Door de hoge snelheid verbrandt zo’n klein stukje zo fel, dat er vanaf het oppervlak een lichtspoor te zien is.

Een meteoor die aan de grote kant is; dat wil zeggen de lichtstreep is helderder dan magnitude -4, wordt echter een vuurbol genoemd. Het gaat dan ook waarschijnlijk om een stukje steen in dat geval; van enkele centimeters tot enkele decimeters groot.

De helderheid van deze vuurbol gisterenavond wordt vooralsnog geschat op een magnitude van -8. Vuurbollen van deze helderheid komen gemiddeld maar een paar keer per jaar voor in Nederland.
[quads id=1]
Het frappante van de verschijning van gisteren is dat het toevallig in dezelfde periode valt waarin anderen beweren dat de wereld vergaat. Dat is wel even schrikken. Toch?
Bekijk hier de video met de unieke beelden:

Bron: SterrenwachtHalley
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.