‘Surinaamse kinderen worden steeds dikker!’

dik kind

…“Deze aandoening is erfelijk, maar het kan ook komen omdat de kinderen te dik zijn. Als ze niet tijdig worden behandeld, kunnen ze doodgaan….

Er blijkt een toename van dikke kinderen te zijn in Suriname. Dat heeft de arts Cynthia Kooman gemerkt tijdens een nog lopend onderzoek, waarbij moet blijken hoeveel kinderen risico lopen om op oudere leeftijd suikerziekte te krijgen. “Deze aandoening is erfelijk, maar het kan ook komen omdat de kinderen te dik zijn. Als ze niet tijdig worden behandeld, kunnen ze doodgaan.
[quads id=1]
We hebben Paramaribo, Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en Para al aangedaan en ik heb veel meer dikke kinderen gezien dan gewoonlijk.” De onderzoekster heeft gezien dat kinderen al ’s morgens vroeg ongezond eten en dat leidt tot overgewicht. “We hebben kinderen negen uur ’s morgens gezien met patat met daarop vettige ingrediënten zoals mayonaise; weer andere dronken soft die veel suiker bevat.”

De onderzoekster voorspelt dat het moeilijk zal zijn voor deze kinderen om op oudere leeftijd af te stappen van deze eetgewoonte. Dit gedrag kan de overheid ook heel veel geld kosten. “Iemand die dialyseert, kost de Staat SRD 500 per dag en deze persoon moet om de ene dag de behandeling ondergaan.”

Het onderzoek wordt gedaan door een kinderarts.
[quads id=1]
Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg is erbij betrokken via de afdeling Non Communicable Diseases, waar Kooman werkt. Zij is tevens programmamanager van de Caribbean Wellness Day die gisteren is gehouden te Matta in Para. Er blijkt onder inheemsen een toename te zijn van chronische ziekten. Kooman zegt dat urbanisatie gekoppeld aan technologie een rol kan spelen. “Ze zitten bijvoorbeeld voor de televisie en zijn ook bezig met hun telefoon, waardoor ze minder bewegen.”

Voorbeeldfoto

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.

Save