Video – Met spoed gezocht: Allochtone politie agenten (Nederland)

De meeste allochtone jongeren in Nederland voelen niets voor een baan bij de politie. Ze vrezen discriminatie, ongepaste grapjes op de werkvloer en afkeurende reacties van familie. Vooral Marokkanen en Antillianen willen geen agent worden. Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction onder 1.024 jongeren. De politie heeft een gigantisch imagoprobleem onder allochtonen. Van de jongeren met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse achtergrond zegt 56 procent ‘zeker niet’ bij de politie te willen werken. Onder autochtone Nederlanders is dat 31 procent.

De politie probeert uit alle macht allochtone collega’s binnen te halen. Maar ‘nieuwe Nederlanders’ zien een baan in het blauw vaak niet zitten, blijkt uit onderzoek. Agenten Hussein en Joan. Ze praten lovend over hun werk. Mensen helpen, ingrijpen als het moet, samenwerken: ze houden van hun baan. En niet onbelangrijk: ,,Man, vrouw, homo, hetero of met een andere etnische achtergrond: iedereen kan kracht geven aan een team, en ik denk dat we elkaar zo sterker kunnen maken”, zegt Hussein.

Inmiddels werkt de politie intern flink aan ‘bewustwording’ over discriminatie, onder meer met cursussen en een app. Dat – in combinatie met de wervingsmaatregelen – moet ervoor zorgen dat het politiekorps straks een betere afspiegeling is van de maatschappij. ,,Onze investeringen gaan echt lonen”, zei de Haagse politiechef Van Musscher. ,,Daar ben ik van overtuigd.”

Volgens hoofdagent Joan uit het promotiefilmpje is politiewerk gewoon ‘heel leuk’: ,,Je steunt elkaar: dat schept een band. En dan maakt het niet uit waar je vandaan komt.” Maar is dat echt zo?

Bekijk hier de video van agenten Hossein en Joan:

Het is duidelijk: dit is een promotiefilmpje. In drie minuten tijd doen de agenten uit de doeken hoe het reilt en zeilt bij de politie, dat er plek is voor iedereen, dat ze met plezier naar hun werk gaan en dat hun culturele achtergrond kansen biedt, bijvoorbeeld in gesprekken met Syrische vluchtelingen. Of met een Surinaamse man die ruzie maakt met zijn vrouw. ,,Ik kan met hen levelen”, zegt Joan in het filmpje van de politie, dat sinds eind juli al bijna 600.000 keer is bekeken.

De wijkagent uit Utrecht Dwight van van de Vijver heeft Humberto Tan op bezoek gehad tijdens het werk. Dit is wat hij over zijn werk vertelt:

Wil je net als Dwight, Hussein en Joan werken bij de politie? Maak er dan politiewerk van en solliciteer hier.
Of denk je? Bij de politie werken? No way!! Laat het ons weten.
Gerelateerde berichten:

Moreno werkt bij de Nederlandse politie

Bron: Bron: AD
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.