Video – Recept – Wie houdt er nu niet van Fiadoe?

…Je moet over een flinke portie geduld beschikken om een Fiadoe te maken (trek er maar rustig een uur of 4 voor uit), maar dan heb je ook wat! Het resultaat is romig en luchtig tegelijk….

Fiadoe…I ❤️you!
Een Fiadoe (ook wel: Viadu) ontbreekt zelden op een Surinaams feest. En terecht: het is één van de meest heerlijke (en tegelijk bewerkelijkste) baksels uit de Surinaamse keuken.
[quads id=1]
De mierzoete koek (Surinaams voor: taart en cake) wordt door menig Surinaamse schrijver genoemd in hun verhalen. Edgar Cairo deed dat in zijn “Kollektieve schuld, of wel famir’man-sani”, Cynthia McLeod in haar “Hoe duur was de suiker” en bij Ellen Ombre passeert ze in “Negerjood in moederland”.
Je moet over een flinke portie geduld beschikken om een Fiadoe te maken (trek er maar rustig een uur of 4 voor uit), maar dan heb je ook wat! Het resultaat is romig en luchtig tegelijk. De vulling bestaat uit roosjes die gevuld zijn met rozijnen/krenten (bij voorkeur enkele dagen van te voren in rum geweekte), sukade, amandelsnippers en heel veel suiker en boter.

Dit cake-achtige brood komt oorspronkelijk uit de Sefardische keuken (Spaans/Portugees-joods). Bij sommige gezinnen in Nederland was het recept ook bekend. Zo komt het dat dit terug te vinden is in het “Kookboek van Suasso”, een handgeschreven manuscript uit het begin 19e eeuw, van Jacob Lopes Suasso (1767 – 1830). Niet zo heel vreemd als je weet dat een telg uit deze gefortuneerde koopmansfamilie getrouwd was met een De Pinto, op haar beurt een joodse familie waarvan sommige leden al in de 17e eeuw op de Joden Savanne in Suriname woonden.
Bijzonder is het woord Fiadoe (Fiadu) ook in Ghana (West-Afrika) bekend is. In het zuiden leefde een stam, Ewe genaamd. Zij leefden in Du’s (districten). Het middelpunt van zo’n Du vormde de hoofdstad, waar de Fia (koning of stamhoofd) resideerde. Zodoende werd de hoofdstad ook wel Fiadu genoemd.

HET RECEPT
Dit heb je nodig voor het deeg: 500 gram blom (gezeefd), 500 gram gesmolten roomboter, 250 gram krenten en rozijnen, 250 ml. lauwwarme melk, 225 gram witte suiker, 50 gram gemalen zoete amandelen, 50 gram sukade (gesnipperd), 4 eieren (op kamertemperatuur), 2 zakjes vanille-suiker (of 1 eetlepel vanille-essence), 15 gram verse gist (of 7 gram droge gist), kaneelpoeder, bruine rum.
Voor het rummengsel: 50 gram suiker, 1 dl. melk, 30 ml. bruine rum.
Voor het suikermengsel: 75 ml. gesmolten roomboter (5 eetlepels), 25 gram suiker, 1 eetlepel amandel- of vanille-essence, 1 dl. lauwwarme melk.
[quads id=1]
Voorbereiding: De rozijnen en krenten minimaal 1 dag van tevoren weken in de rum. Laten uitlekken en de rum bewaren. Een bakvorm (doorsnede 26-28 cm) beboteren.
Dit moet je doen: In een beslagkom de gist oplossen in de melk, waaraan 1 eetlepel suiker is toegevoegd. De eieren met 3 eetlepels suiker en de vanille schuimig klutsen. Vermengen met de gist/melk. Door de massa 2 eetlepels boter scheppen. Al roerende zoveel blom toevoegen, tot een soepel deeg is verkregen. Afdekken met een schone, vochtige keukendoek en ca. 45 minuten wegzetten. Het deeg in 2 gelijke porties verdelen en 1 daarvan op een met blom bestoven werkblad dun uitrollen. De vakvorm bekleden. Het deeg bekwasten met boter en bestrooien met een deel van de suiker en kaneel. Het overige deeg dun uitrollen, rijkelijk met boter bekwasten en bestrooien met de rest van de suiker/kaneel en de vruchten en sukade. Hieruit in de lengte deegrepen snijden van 5 cm breed. Deze 2 x in de breedte oprollen en dan in rolletjes van 5 cm lang verdelen. De aldus verkregen roosjes rechtop in de bakvorm plaatsen. De deegrand netjes naar binnen vouwen. De bakvorm afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 min. laten rijzen.
De oven intussen voorverwarmen op 160*C.
De ingrediënten van het Suikermengsel dooreen mengen en hiermee de Fiadoe deels besprenkelen. Op een rooster in het midden van de oven plaatsen en de temperatuur verhogen naar 175-180*C. Na 30 minuten nogmaals besprenkelen met het Suikermengsel en nog ca. een half uur laten doorbakken. De oven uitzetten en het Rummengsel maken. Over de Fiadoe sprenkelen. De bakvorm omwikkelen met aluminiumfolie en een theedoek. Laten afkoelen in de gesloten, nog warme oven.

BEWAREN
Fiadoe bewaar je de eerste 3 dagen het beste in een afgesloten (plastic) taartdoos of gewikkeld in aluminiumfolie. Daarna kun je ‘m prima invriezen. Verpak het overgebleven stuk dan wel even in een speciaal diepvrieszakje. Op deze manier blijft hij 3 maanden goed.
Wil je jouw kunstwerk in zijn geheel invriezen? Laat hem eerst goed afkoelen. Dan overdoen in een taartdoos en daar een plastic zak omheen doen (bijv. een pedaalemmerzak). Goed dichtknopen en gelijk in de vriezer plaatsen.
Ontdooien doe je zo: de avond van tevoren uit de vriezer en in koelkast rustig op temperatuur laten komen. Daarna nog even 10 minuten in de voorverwarmde oven opwarmen (150*C) en smullen maar! 🎉🎉

© Diana Dubois
Wil je meer lekkere recepten zien? Check hier.

Iedereen maakt Fiadoe op zijn of haar eigen manier. Kijk hier een video van Baking with Xiomara
[quads id=1]

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.