Video – Achterblijvers op Miami maken zich klaar

Irma raast momenteel langs Cuba en zet koers richting Miami. Zondag zal de orkaan daar aan land komen. Het is nog even afwachten of orkaan, José – die wellicht ook een orkaan van de vijfde categorie zal worden, Sint Maarten vol gaat raken. Op dit moment zijn er drie orkanen: Jose, Irma en Katia.
[quads id=1]
Irma is momenteel onderweg naar de Amerikaanse kust. Boven zee herwint Irma momenteel aan kracht en stevent af op Florida, waar de orkaan zondag zal aanlanden. Dan is er nog Katia, in de Golf van Mexico. Hoewel het om een echte orkaan gaat, haalt deze het niet bij zijn soortgenoten die momenteel door het Caribisch gebied razen. Katia is ingedeeld in categorie één en vormt geen bedreiging.

Florida heeft maar liefst 5,6 miljoen mensen opgeroepen om de staat te verlaten in afwachting van de monster-orkaan Irma. Dat duizelingwekkende aantal is meer dan een kwart van de totale bevolking. De oproep is vooral gericht aan mensen in het zuiden van de Amerikaanse staat, die in instabiele huizen wonen. Naar verwachting komt Irma zondag in Florida aan land. Hoewel de orkaan even was afgezwakt tot een storm van de vierde categorie, is zijn kracht nu opnieuw aangezwengeld naar de hoogste categorie. De meteorologen hebben gewaarschuwd voor extreem hoogwater.

Gouverneur Rick Scott roept al dagen achtereen dat de mensen in Florida zichzelf in veiligheid moeten brengen. Eerder werden 500.000 inwoners al gemaand te vertrekken. Volgens Scott is het de gevaarlijkste storm die Florida ooit heeft meegemaakt. De exodus uit de staat is dan ook massaal. Er staan lange files en op veel plekken is de benzine op. Ook proberen duizenden mensen de staat per vliegtuig te verlaten. Op Twitter circuleert een bizarre foto waarop het huidige luchtverkeer rond Florida te zien is.

De achterblijvers doen er ondertussen alles aan om de storm zo goed en kwaad als het gaat te doorstaan. Er wordt voedsel ingeslagen en ramen en deuren worden dichtgetimmerd. Objecten die weg kunnen vliegen worden vastgebonden en voor de ramen van veel gebouwen zijn zandzakken neergelegd. Bekijk hieronder een video.

Als gevolg van Irma kwamen er tot nu toe zeker 19 mensen om het leven. Duizenden mensen raakten dakloos.
[quads id=1]
De Nederlanders in Miami maken zich ook klaar voor de orkaan. Bekijk hier de video:

Bron: Telefgraaf
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.