Video – Maximaal SRD 5000 beloning voor verklikken stroomdief

…Van het bedrag dat de illegale aansluiter de EBS schuldig is, krijgt de aangever 10 procent uitgekeerd in korting op zijn rekeningen, tot een maximaal bedrag van SRD 5.000….

“Neen. Zoveel aangiften hadden wij niet verwacht.” Rabin Parmessar, directeur van de Energiebedrijven Suriname (EBS), maakt er geen geheim van dat hij niet verwacht had dat het aantal aangiften van illegale aansluitingen zo hoog zou liggen.
[quads id=1]
Ongeveer een maand terug maakte de maatschappij bekend burgers te zullen belonen wanneer zij illegale aansluitingen zouden aangeven. Nu al zijn er 39 aangiften, waarvan met zekerheid is vastgesteld dat negentien inderdaad illegaal zijn. Twintig zijn nog in onderzoek. Van het bedrag dat de illegale aansluiter de EBS schuldig is, krijgt de aangever 10 procent uitgekeerd in korting op zijn rekeningen, tot een maximaal bedrag van SRD 5.000.

Parmessar denkt dat tot nog toe alle aangevers op dit bedrag aanspraak maken. De directeur heeft gemengde gevoelens over de vaart die de aangiften lopen. Aan de ene kant is hij blij met de “sociale controle”, maar aan de andere kant is het bedroevend hoeveel onmaatschappelijk gedrag blootgesteld wordt. De illegalen wordt ook een boete aangesmeerd.
[quads id=1]
Begin juli maakte het bedrijf ook melding van het feit dat het betaalgedrag van de burgers aan het verslechteren is. Een trend die al een jaar gaande is. Op grond hiervan werd de boetebetaling progressief gemaakt, waarbij de cliënt bij een tweede maand achter, nog meer boete moet betalen vanaf die maand. De EBS-directeur motiveerde toen dat hij best kan begrijpen dat dit verschijnsel te maken heeft met de precaire situatie, maar verdedigde dat het bedrijf zo niet langer kan worden gedraaid.

Bekijk hier de oproep van vorige maan:

EBS beloont tipgevers van onrechtmatig stroomverbruik oftewel stroomdiefstal

Eerder deze week kondigde de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) in een persbericht aan dat personen die kennis dragen over stroomdiefstal deze informatie anoniem kunnen doorgeven via de tipgeverslijn. Via de website 
www.nvebs.com/onrechtmatig-stroomverbruik/ en via het nummer 175 optie 5, kunnen klanten nu gevallen van onrechtmatig stroomverbruik anoniem melden. Tips die werkelijk leiden tot ontdekking van stroomdiefstal zullen worden beloond. De EBS hoopt met deze maatregel de toenemende diefstal van stroom een ferme halt toe te roepen.

[quads id=1]

Elke melding wordt discreet behandeld! De EBS houdt er rekening mee dat er bewust of onbewust verkeerde meldingen kunnen worden gedaan. Alvorens de controle bij de klant thuis te doen, wordt daarom eerst intern nagegaan als er voldoende aanwijzingen zijn voor verdenking op stroomdiefstal. Dit gebeurt o.a. middels analyses van historische verbruiksdata en andere controlemechanismen. Als na onderzoek inderdaad blijkt dat er sprake is van onrechtmatig stroomverbruik, wordt na inning van de verschuldigde gelden bij de overtreder, overgegaan tot vergoeding van de tipgever. De beloning is gelijkgesteld aan 10% van het door de overtreder verschuldigd bedrag aan de EBS. De tipgever kan tot een bedrag van maximaal SRD 5000 beloond worden.

Stroomdiefstal is een onrechtmatige daad. Er is sprake van stroomdiefstal als elektriciteit van de EBS wordt verbruikt zonder dat het verbruik geregistreerd wordt door een EBS-kWh-meter. Ook de kwaliteit van de elektriciteitsvoorziening in de omgeving kan beïnvloed worden door stroomdiefstal. Wanneer het beschikbaar vermogen in de omgeving wordt overschreden kunnen er spanningsklachten, kortsluitingen en storingen ontstaan. Deze gevolgen treffen niet alleen de overtreder maar de hele omgeving. Illegale aansluitingen brengen brandgevaar met zich mee en zijn levensgevaarlijk. De EBS rekent daarom op uw volledige samenwerking. Met uw ondersteuning kan onrechtmatig stroomverbruik tot een minimum worden beperkt.

Bekijk hier de video:

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.