Een helikoptervlucht over Sint Maarten. The day after.

…Reisorganisatie TUI meldt dat er zeker 2.400 Nederlandse toeristen in het orkaangebied zijn. Op het eiland Sint Maarten bevinden zich volgens de reisorganisatie vier Nederlandse toeristen. …

Het aantal doden door orkaan Irma op de Bovenwindse Eilanden is gestegen naar tien. Voor zover bekend zijn er nog geen dodelijke slachtoffers gevallen op Nederlandse eilanden.
[quads id=1]
De meeste doden vielen tot nu toe op het Franse eilanden. Daar kwamen tot nu toe acht mensen om het leven, melden de Franse autoriteiten. De andere doden vielen op de eilanden Barbuda en Barbados. Op Barbados kwam een persoon om het leven tijdens het surfen. Daarnaast zijn er 23 gewonden gevallen.

Er is maar zeer beperkt contact is met Sint Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Nederlandse militairen zijn op Saba en Sint-Eustatius begonnen met patrouilles. Reisorganisatie TUI meldt dat er zeker 2.400 Nederlandse toeristen in het orkaangebied zijn. Ondanks het feit dat er weinig contact mogelijk is met Sint Maarten, is wel al bekend dat de schade daar “enorm” is. Volgens voorzitter Daniel Gibbs van de regionale volksvertegenwoordiging van Sint Maarten, is 95 procent van het eiland verwoest. Het vliegveld op het eiland is nu ook niet bereikbaar. Morgen moet het eerste grote vliegtuig met extra hulpmiddelen naar Sint Maarten vertrekken, mits de omstandigheden en het weer dat toelaten.

Ondertussen gaan militairen en andere medewerkers van Defensie proberen om het openbare leven zo snel mogelijk weer op te starten op Sint Maarten. ”Het op gang brengen van het openbare leven heeft voor ons de hoogste prioriteit”, zei luitenant-ter-zee Egbert Stoel vanuit Curaçao tegen het NOS Radio 1 Journaal.

Haïti
Donderdag trekt orkaan Irma verder richting de Dominicaanse Republiek en Haïti. Donderdagavond (lokale tijd) trekt Irma langs de Turks- en Caicoseilanden. Dit gebied kan het heel zwaar te verduren krijgen, omdat de hoge windsnelheden aan de noordflank van Irma het grootst zijn. Deze zone raakt de eilanden.

Zondagochtend (lokale tijd) bereikt de orkaan de Amerikaanse staat Florida. Naar verwachting is de orkaan dan iets in kracht afgenomen. Circa 100.000 inwoners van Miami en omgeving hebben de opdracht gekregen om te vertrekken met het oog op de komst van de orkaan Irma. Gouverneur Rick Scott van Florida reisde woensdag door het kustgebied van het zuiden van Florida om te waarschuwen voor de verwoestingen die Irma zou kunnen aanrichten.
[quads id=1]
Jose
Ondertussen heeft zich op de Atlantische Oceaan ook een nieuwe tropische storm ontwikkeld. Deze tropische storm, met de naam Jose, groeit naar verwachting ook uit tot een orkaan en trekt zoals het nu lijkt ook in de richting van de Caribische eilanden. Er wordt gewaarschuwd voor de eventuele gevolgen van een nieuwe orkaan. “De ervaring leert dat het juist veel schade kan toebrengen omdat mensen weer naar buiten gaan en dingen niet meer goed vast zitten. Het is dan echt oppassen geblazen.”

Vanuit de lucht is goed te zien hoe totaal de verwoesting is op Sint Maarten na het voorbijkomen van orkaan Irma:
Eerdere berichten:

Video – Orkaan Irma brengt verschrikkelijke ravage aan op St. Maarten

Video – Zware Orkaan Irma op weg naar de Antillen

 

Bron: NU.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.