Video – Buurt Whatsapp ter bestrijding van criminaliteit

…het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. De politie kan nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden..


Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht.

Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. De politie kan nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.
[quads id=1]
Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan.

Wilt u in uw straat, wijk of buurt ook een BuurtWhatsApp? Start dan zelf het initiatief en zorg samen voor een veiligere wijk! Een BuurtWhatsApp kan de veiligheid in uw buurt verbeteren, maar de groep moet geen complete chaos worden. We hebben een aantal tips en spelregels opgesteld welke u kunt toepassen op de BuurtWhatsApp in uw straat, wijk of buurt.

1. Minimumleeftijd

Een BuurtWhatsApp is een serieuze zaak. Wij raden het aan een minimumleeftijd van 18 jaar in te stellen.

2. Omtrek
[quads id=1]
Deelnemers dienen woonachtig te zijn in de wijk of buurt waar de groep zich bevindt. In een BuurtWhatsApp kunnen maximaal 256 personen (vanaf februari 2016 is het aantal groepsdeelnemers bij WhatsApp verhoogd van 100 naar 256). Afhankelijk van de grootte van uw wijk of buurt is het verstandig vooraf een omtrek te bepalen.

TIP: Laat een beheerder van een BuurtWhatsApp uit een andere wijk deelnemen zodat hij of zij informatie tussen groepen kan uitwisselen. Hierdoor wordt het bereik van uw BuurtWhatsApp nog groter!

3. Wijkagent

Informeer bij de lokale politie of er in uw wijk een politieagent woont. Of misschien hebben jullie een wijkagent die geïnteresseerd is om deel te nemen aan de BuurtWhatsApp. Een BuurtWhatsApp is een burgerinitiatief/buurtwacht, maar met meelezende agent kan er snel geschakeld worden met de politie indien nodig.

4. Verdachte situaties/heterdaad

Een BuurtWhatsApp is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij hen gedaan wordt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie.

Belt u de politie naar aanleiding van een gemelde situatie in de BuurtWhatsApp, laat dit dan aan de groep weten zodat er geen vijftig telefoontjes naar de politie worden gedaan.

5. Delen van foto’s

Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Maar wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. Voordat u het weet circuleert de foto op social media. In veel gevallen voldoet een signalement ook.

6. Geen overbodige berichten

Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt.

Het is dus raadzaam om de BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem te gebruiken. Voor gezelligheid kan uiteraard een tweede groep worden geopend.

Bekijk hier de video van de politie over buurtprefentie:
[quads id=1]

Bron: whatsappen.nl

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.