Ex-gevangene vertelt over vreselijke mishandeling door de gevangenbewaarders

…Soms zijn de mishandelingen zo ernstig dat gedetineerden er een gebroken tand of bloedend gezicht aan overhouden. “Je wordt soms met vuistslagen bewerkt of geschopt….

“Je ziet elke dag alleen maar een grijze muur en dievenijzer. Soms vergeet je dat er buiten de tralies nog leven is”, zegt een ex-gedetineerde die na een aantal jaren cel in hoger beroep is vrijgesproken. De man komt uit een goed gezin waar het hem aan niets ontbrak. “Door slechte vrienden begon ik te spijbelen. Uiteindelijk werd ik in het tweede leerjaar van het lbgo afgeschreven en belandde ik op het criminele pad.”
[quads id=1]
Zijn jarenlange hechtenis kwam hem duur te staan. Toen hij twee jaar vastzat, strandde zijn relatie met de vrouw met wie hij een kindje van drie jaar had en die zeven maanden zwanger was toen hij werd aangehouden. Na zijn aanhouding kreeg zijn moeder last van hoge bloeddruk en heeft ze daar nu nog last van.

De ex-gevangene doet een boekje open over mishandelingen van gedetineerden door penitentiaire ambtenaren (pa’s). Die zijn schering en inslag. Problemen tussen pa’s en gevangenen zijn niet uitgesloten en komen vooral voor als de gevangenbewaarder in een slechte stemming verkeert.

“Een conflict kan je soms vier dagen isolatiecel opleveren.” Soms zijn de mishandelingen zo ernstig dat gedetineerden er een gebroken tand of bloedend gezicht aan overhouden. “Je wordt soms met vuistslagen bewerkt of geschopt. Deze mishandelingen blijven zo en het gaat in de doofpot. Aangifte doen bij zijn meerdere gaat moeilijk.”
[quads id=1]
Dagelijks worden er gedetineerden afgetuigd. De mishandelingen hebben vaak te maken met de vondst van een mobiele telefoon. De gedetineerde kan zich niet herinneren dat er ooit maatregelen zijn getroffen tegen een gevangenbewaarder. Volgens hem draait het in de gevangenis om mobiele telefoons en marihuana. “Als deze zaken worden gevonden na een grote visitatie, dan breken er vechtpartijen uit. De frustratie wordt groter als je niet kan roken en ook geen mobiel hebt.”

Voorbeeldfoto mishandeling gevangene

Een bepaalde groep geniet een voorkeursbehandeling vooral rijkeluiskinderen en zij die zijn ingesloten voor het overtreden van de opium-wet. “Wie arm is, wordt niet gezien. Als je geen geld hebt kan je niet binnen een bepaalde afdeling van de strafinrichting komen.” Aan jongeren zegt de ex-gedetineerde: “Ga naar school om iets te bereiken. Er kan van alles gebeuren op het criminele pad. Je kunt het soms met je leven bekopen.”
**
Bron: DWT
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.