Van Gogh-rover Octave Durham zegt dat hij een geboren dief is


Is crimineel gedrag aangeboren? Van Gogh-rover Octave Durham weet het zeker: Ja, want hij is een geboren dief.

Wie is Octave Durham?

Op 7 december 2002 worden de schilderijen ‘Zeegezicht bij Scheveningen’ en ‘Het uitgaan van de Hervormde Kerk in Nuenen’ uit het Van Gogh museum gestolen. De doeken van Vincent van Gogh waren jarenlang onvindbaar maar in september 2016 duiken ze op in het huis van een Italiaanse maffiabaas.

Eén van de twee dieven is Octave ‘Okkie’ Durham. Hij werd in 2005 veroordeeld tot 3,5 jaar cel. De kunstroof stond meteen in de top-10 van duurste diefstallen aller tijden, die bijgehouden wordt door de FBI. De waarde werd geschat op 30 miljoen dollar.
[quads id=1]

Waarom heeft hij het gedaan? Omdat het kon, zegt Octave ‘Okkie’ Durham. Sterker, hij zou het nu weer kunnen. Okkie, die zichzelf „een geboren inbreker” noemt, wil uit het criminele circuit stappen. Zijn dochter begint carrière te maken als zangeres en hij wil haar ondersteunen, als goede vader, niet als crimineel.

Okkie is te zien in een documentaire van Brandpunt . Bekijk de video hier:

Dit is wat hij vertelt over Patrick Kluivert. Een oude ‘vriend van hem:

Volgens Patrick is het lariekoek en hij overweegt stappen te nemen.

[quads id=1]
Ook wetenschappers spreken hierover in ‘Van DNA tot Z’. Bekijk de uitzending zondag 27 augustus om 19.20 uur Nederlandse tijd op NPO2.

Bron: NRC, BNN, Brandpunt
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.