Video – Schrijfster Noni Lichtveld overleden

…Noni Lichtveld, half Surinaams en half Nederlands, publiceerde drie boeken met Anansitori: Anansi. De spin weeft zich een web om de wereld (1984), Anansi en die andere beesten (1985) en Anansi tussen god en duivel (1997), …

Schrijfster en tekenares Noni Lichtveld is vorige week op 88-jarige leeftijd in Laren (NL) overleden. Noni is de dochter van de in Suriname geboren schrijver Lou Lichtveld, ook wel bekend onder zijn pseudoniem Albert Helman. Zij verwierf vooral bekendheid met haar uitgaven van meerdere Anansi boeken (Anansitori).
[quads id=1]
Noni Lichtveld, half Surinaams en half Nederlands, publiceerde drie boeken met Anansitori: Anansi. De spin weeft zich een web om de wereld (1984), Anansi en die andere beesten (1985) en Anansi tussen god en duivel (1997), en het orale ‘kettingverhaal’ Mijn pijl bleef in de kankantri (1993). Zij illustreerde boeken van onder meer Edgar Cairo, M.Th. Hijlaard en Johan Ferrier.

In 1988 ontving zij samen samen met Gerda Havertong de E. du Perronprijs voor de instandhouding en verspreiding van het Anansi-verhaal. Een nieuwe Anansitori publiceerde zij in Verhalen van Surinaamse schrijvers (1989). Haar werk werd vertaald in het Duits en het Engels.

Zij overleed in het Rosa Spierhuis in Laren, waar zij de laatste jaren van haar leven doorbracht.

Bekijk hier de video van een anansitori:
[quads id=1]

Bron: Waterkant
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.