Is alles duur in Suriname, of maken wij het zelf duur?

doekhie FamilieNieuws Suriname

…USD 1000 per tafel te betalen mag, dat is niet duur. Om met 3 mobiele telefoons rond te lopen mag, maar het is niet duur. Benzine is duur, maar je wil een auto van 8 cilinder rijden. Wie maakt het duur? Jij maakt het duur!”,…

Rachied Doekhie: “Je moet niet schreeuwen: ‘het is te duur!’” “Alles wordt met de dag duurder. Maar wanneer het gaat om de eigen ik, de eigen begunstiging, waar je plezier in hebt, maar het niet nodig is, is dat niet duur”, zegt Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) aan Dagblad Suriname.
[quads id=1]
Veel Surinamers zijn boos op de regering, omdat de prijzen in het land sinds de devaluatie van de Surinaamse dollar maar blijven stijgen en er sprake is van corruptie en vriendjespolitiek. De afgelopen jaren hebben de Surinamers te maken gehad met hoge inflatie, waardoor alles veel duurder is geworden. Enkele maanden geleden kwam daar nog eens een grote verhoging van de benzineprijs bovenop. Die verhoging moest de regering doorvoeren, omdat ze klem zit.

Niet alleen de consumenten klagen over de situatie, maar ook ondernemers zijn niet gelukkig. Doekhie vindt echter dat Surinamers eerder geneigd zijn grote geldbedragen uit te geven voor vertier, maar gelijk beginnen te klagen wanneer stroom- en waterrekeningen, brandstof en zaken als materiaalkosten voor school moeten worden betaald. “Alles hangt af van hoe jij wil eten, slapen, rijden en jezelf wilt kleden. Om naar het concert van Atif Aslam te gaan en USD 1000 per tafel te betalen mag, dat is niet duur. Om met 3 mobiele telefoons rond te lopen mag, maar het is niet duur. Benzine is duur, maar je wil een auto van 8 cilinder rijden. Wie maakt het duur? Jij maakt het duur!”, benadrukt de politicus.

Doekhie voert aan dat bij elke import tientallen containers met de duurste whiskysoorten het land worden binnengebracht. Dit betekent volgens hem dat er wel degelijk geld is bij de burgers van het land.
‘Je wil geen tilapia van Nickerie, maar de grote makreel en zalm vanuit het buitenland’
[quads id=1]
De NDP-topper benadrukt dat het opvallend is dat mensen tegenwoordig eerder geneigd zijn buitenlandse groenten te kopen, terwijl de eigen Surinaamse groenten en fruit niet worden gelust. “Van jongs af heb ik altijd geleerd om 10 kippen te kweken. Ik heb kokosnoten, 12 advocaatbomen en 400 zuurzakplantjes geplant. Daarnaast heb ik altijd enkele peper- en tomatenbomen, amsoi en andere groenten. Weet je hoeveel dat helpt? Maar men wil dat niet doen. Je wil geen tilapia van Nickerie eten, maar de grote makreel en zalm vanuit het buitenland halen. De handel floreert natuurlijk, maar iemand gaat het moeten betalen. Dus je moet niet schreeuwen: ‘het is te duur!”, stelt hij.

Doekhie voert aan dat hij ook hele moeilijke periodes heeft meegemaakt in zijn jongere jaren. Zo was het eten van ‘een klein stukje kip’ pas om de 3 maanden mogelijk. “Nog erbij met veel jus, maar het was altijd lekker. Vroeger werd ik ook boos op me oma dat we elke dag erwten moesten eten. Nu moet ik die erwten elke dag eten”, aldus de politicus.
FR
[quads id=1]
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.