Stalmest 6 keer duurder!

Stalmest, ofwel afval van koeien, geiten en schapen is zeker zesmaal duurder geworden. Voor een zak van 25 kilo die eerder vijf Surinaamse dollar kostte, vraagt de verkoper nu ruim SRD 30. De prijsstijging is een probleem voor onder anderen landbouwers en bloementelers.
[quads id=1]
“Ze denken dat we ze willen pesten, maar dat is niet zo, want we maken allemaal deel uit van dezelfde sector. Het probleem is dat men voor kunstmest die geïmporteerd wordt ruim SRD 200 betaalt voor dezelfde hoeveelheid”, zegt de voorzitter van de Veehoudersbond, Mukes Ramlakhan.

Hij noemt de prijsverhoging noodzakelijk, omdat de productie minder is geworden. “We gebruiken nu meer voer en daardoor krijgen we minder mest van de dieren. Als ze gras eten is de mestproductie veel meer. Daarnaast speelt ook het weer een rol. De gebruikers geven voorkeur aan stalmest, omdat die voordeliger is en bij regen niet wegspoelt. “De mensen zeggen ook dat de planten beter groeien en bijna geen chemicaliën hoeven te gebruiken om ze gezond te houden.
[quads id=1]
De bondsvoorzitter betreurt dat onder meer het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de boeren niet ondersteunt, terwijl ze ook een belangrijke schakel zijn binnen de agrarische sector.

Hij merkt op dat er mogelijkheden zijn om de productie verder te ontwikkelen, maar de boeren kunnen het niet alleen. Dit probleem is eerder al voorgelegd aan het departement maar er is tot nog toe niets bereikt.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.