Video – Hoe kan ik veilig naar de zonsverduistering kijken

De veiligste manier om naar de zonsverduistering te kijken is met een speciale eclipsbril. Geen eclipsbril, wat nu?

Heb je geen eclipsbril kunnen scoren? Niet getreurd! Er zijn andere veilige manieren om de eclips te bekijken. Ga in ieder geval niet tobben met cd’s, fotonegatieven of beroete glaasjes. De kans dat je dan je ogen beschadigt is levensgroot aanwezig. Maar gebruik één van onderstaande alternatieven.
[quads id=1]
Lasglas
Een lasglas met een verduisteringsfactor van 13 of meer is zeker veilig. Te koop bij de doe-het-zelf-winkel.

Projecteer met verrekijker
Projecteer het zonsbeeld met een telescoop of verrekijker. Een telescoop heeft niet iedereen in huis, maar een verrekijker vaak wel. Gebruik niet je beste, duurste verrekijker, want door de hitte kan hij stuk gaan. Let ook op dat niemand per ongeluk door de kijker kijkt; dat is heel gevaarlijk. Met een verrekijker kun je een zonsbeeldje van 2-3 cm doorsnede projecteren op een vel papier zo’n 30 cm achter de kijker. Laat de dop op een van de objectieflenzen zitten, anders projecteer je twee beeldjes door elkaar. Het leuke van deze methode is dat je met veel mensen te gelijk kunt kijken.
[quads id=1]
Projecteer met alles waar gaatjes inzitten
Allerlei objecten om ons heen werken als een camera obscura. We zijn er volkomen aan gewend om in schaduwen kleine ronde vlekjes te zien. Dit zijn zonsbeeldjes! Tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering worden dit sikkeltjes. We zien dit in schaduwen van bomen (maar daar zit nu nog nauwelijks blad aan), bij gaatjes in zonwering, onder een vergiet (leuk experiment), een klein gaatje tussen je vingers. Kijk tijdens een eclips om je heen en ga zelf experimenteren.

 

Bekijk hier de video met de simpelste en goedkoopste oplossing:

Tekst: Edwin Mathlener

Eerdere berichten:

Klik op onderstaand bericht om het schema te bekijken van de zonsverduistering van vandaag.

https://www.familienieuws.com/2017/08/20/video-morgen-zonsverduistering/

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.