Schaarste op bruine suiker binnenkort hopelijk opgeheven

In de afgelopen dagen was de voorziening in bruine suiker op de lokale markt minder optimaal. Er is een lichte schaarste opgelopen. Dagblad Suriname verneemt dat er iets mis is gegaan bij de exporteur van Suiker in Guyana. Dit wordt ook bevestigd door importeur Combe Markt, bij monde van onderdirecteur Radjen Ramsoedit.
[quads id=1]
“Elke keer wanneer er een nieuwe oogst wordt opgestart, zijn er enkele problemen. Vooral met machines en vervolgens aanvoer van rietsuiker. Guyana is nu wel op volle toeren. Wij verwachten vrijdag een lading van 20 containers. Wij moeten nog even doorbijten”, stelt Ramsoedit.

Er bestaan mogelijkheden om buiten Caricom bruine suiker op te halen. Echter zal er hierdoor veel meer invoerrechten moeten worden betaald in vergelijking met importen uit Caricomlanden. Suriname importeert ook suiker uit Belize. Het blijkt dat ook in Belize de productie stagnaties heeft opgelopen. Vanwege de grotere stagnatie in Guyana (1 tot anderhalve maand uitgeschakeld), werd ook de druk op Belize groter.

Hierdoor was Belize ook geen optie meer om de vraag ter kunnen dekken. Naast Combe Markt is ook Subisco International NV een importeur van bruine suiker. Subisco importeert uit Belize.
[quads id=1]
De lokale behoefte naar suiker is 50% bruin en 50% wit. Per maand importeert Combe Markt ongeveer 5000 balen bruine suiker van 50 kilo. Om te voorkomen dat er helemaal geen suiker op de lokale markt is, heeft Combe Markt een extra lading witte suiker laten halen (60.000 balen in voorraad). Ramsoedit verzekert dat tegen einde van deze week de lichte schaarste zal zijn opgeheven.

Geschreven door Kavish Ganesh
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.