Video – Vitiligo. Wat voor aandoening is dat?

…Kinderen noemden mij koe en maakten loei-geluiden. Ik weet nog goed dat ik bij het raam zat en wenste dat mijn huidaandoening weg zou gaan….

 

Winnie Harlow heeft Instagram aangegrepen om een persoonlijke boodschap over te brengen aan haar volgers. Om de woorden kracht bij te zetten, plaatste het Canadese supermodel er een foto bij waarop ze – op haar string na – naakt te zien is.
[quads id=1]
„Het echte verschil is niet mijn huid”, schrijft Winnie, die de pigmentafwijking vitiligo heeft, op Instagram. „Het is het feit dat ik mijn schoonheid niet terugvind in de meningen van anderen. Ik ben mooi, omdat ik dat weet. Vier je schoonheid vandaag (en altijd)!”

In een interview met Cosmopolitan, vertelde het model openhartig over haar aandoening en wat het als kind met haar deed. „Kinderen noemden mij koe en maakten loei-geluiden. Ik weet nog goed dat ik bij het raam zat en wenste dat mijn huidaandoening weg zou gaan.”
Bekijk hieronder een video waarop het model ingaat op het feit dat iemand haar ‘koe’ noemt:

[quads id=1]
Wat is vitiligo eigenlijk?

Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen en waarbij melkwitte plekken van verschillende grootte en vorm ontstaan. Minstens 0,5% van de wereldbevolking lijdt aan vitiligo. Als een stukje van de witte vitiligohuid onder de microscoop wordt bestudeerd, dan blijken de pigmentcellen (melanocyten) in de huid totaal te ontbreken.

Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij ongeveer 50% van de patiënten openbaart de aandoening zich vóór het 20e levensjaar en bij 70-80% vóór het 30e levensjaar.
Behalve een medisch probleem is vitiligo vooral een belangrijk psychosociaal probleem. Uit onderzoek blijkt dat vitiligo een negatieve invloed kan hebben op de levenskwaliteit en dat soms psychologische ondersteuning nodig is om met de ziekte te leren omgaan.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor vitiligo, maar geen van alle is echt afdoende. Dat is een van de redenen dat veel dermatologen hun patiënten aanraden om er niets aan te doen als het op een plaats zit waar het relatief weinig storend is.
Bekijk hier de video waarin er meer over de aandoening wordt vertelt:

Bron: Telefgraaf
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.