Is Gomawiri giftig en dodelijk?

GOMMA WIRIE IS GIFTIG. SOLANINE ZIT ERIN EN DEZE STOF IS ZEER GIFTIG. OOK ALS JE DE GROENTE EERST UITKOOKT BLIJFT HET GIF ERIN ZITTEN. HET GIF WORDT NIET AFGEBROKEN ALS JE DE GROENTE EERST UITKOOKT EN DAARNA GAAT KLAARMAKEN. EET HET DUS NIET MEER!…

Velen van ons hebben onderstaand bericht via de app ontvangen:

“Beste allemaal, 
Ik vind gomma wirie (zwarte nachtschade) een heerlijke groente. Laatst bij Mila in Assendelft hadden we het erover. Ooit heeft Dilip deze groente in het laboratorium laten onderzoeken. GOMMA WIRIE IS GIFTIG. SOLANINE ZIT ERIN EN DEZE STOF IS ZEER GIFTIG. OOK ALS JE DE GROENTE EERST UITKOOKT BLIJFT HET GIF ERIN ZITTEN. HET GIF WORDT NIET AFGEBROKEN ALS JE DE GROENTE EERST UITKOOKT EN DAARNA GAAT KLAARMAKEN. EET HET DUS NIET MEER!
[quads id=1]
Ik heb het laatst nog gegeten, maar zal dat niet meer doen. Ik zal al mijn gomma wirie planten uit mijn moestuin verwijderen.
Ik ben gaan googelen en heb er veel over gelezen hoe giftig het is. Er staat in alle artikelen over de zwarte nachtschade duidelijk dat die plant erg giftigis.
Ik denk dat de meesten van ons deze groenten af en toe hebben gegeten. Ik ga het in ieder geval niet meer eten. Groeten”

De discussie en berichtgeving op sociale media als zou agomawiwiri, in de volksmond gomawiri, giftig en zelfs dodelijk zijn, berusten volgens voedseltechnoloog Ricky Stutgard niet op waarheid. Volgens een recent onderzoek zou de natuurlijke gifstof solanine in de plant dodelijk zijn voor mensen.
[quads id=1]
“De stof komt wel in de plant voor, maar zo schadelijk is deze niet.” Sutgard zegt dat gomawiri eerst gekookt moet worden. “Dit heeft men altijd op dezelfde manier gedaan.” De voedseltechnoloog zegt dat tijdens het koken alle giftige stoffen verdwijnen. “Men kan de groente daarom gewoon eten.” De stoffen die na het koken in de plant achterblijven, leveren geen gevaar op.
[quads id=1]
De gifstof solanine moet het gewas beschermen tegen uitsterving, Zonder deze stof zou er overbegrazing door plantenetende organismen plaatsvinden. Tomaten en cassave bevatten soortgelijke gifstoffen. Volgens Stutgard zijn deze producten bij juist gebruik evenmin gevaarlijk voor de mens. Hij zegt dat de gemeenschap deze gewassen gerust mag eten en niet moet afgaan op de negatieve berichtgeving.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.