Kent u de oorspronkelijke naam van Paramaribo?

…Para moro rebho (dorps aanmeerplaats) -Paramaribo , Suri enija (water God) -Surinaame rivier, To urikha (vanavond) -Torarica…De oorspronkelijke naam van Paramaribo.

Voor de komst van de Europeanen hebben de inheemsen langs de Suriname rivier (Suri Enija) gewoond. De hele omtrek ( Palmentuin, Torarica, Waterkant, Combé) was een groot dorp geweest. Dit dorp werd genoemd naar het groot opperhoofd nl. Para Moro.
[quads id=1]
De kreek die dwars door het dit dorp liep werd genoemd naar de naam van het dorp nl. Para Moro kreek, die nu bekend staat als de Sommelsdijkse kreek.

Palmentuin was toen een aanmeerplaats van boten. Het was ook een plaats waar die mensen bijeen kwamen en groot feest organiseerden. Het was het uitgangscentrum. Deze aanmeerplaats werd REBHO (Waterkant) genoemd.
Dus Palmentuin had de naam PARA MORO REBHO. Letterlijk… Het dorp (Para Moro)….. Waterkant (Rebho).

Deze plaats wordt als heilig beschouwd.

Toen de Europeanen kwamen wilden zij deze mensen tot slaven maken. Het opperhoofd was absoluut ertegen. Er brak een oorlog uit waarbij 3 hoofdstrijders van de Inheemsen in de buurt van het Onafhankelijkheidsplein in het niets verdwenen.

Bij traditionele activiteiten wordt deze plek opgezocht. Dat hier lokonong ( Arowakse nederzetting ) hebben gewoond ziet men aan de verschillende namen die je kan afleiden.
[quads id=1]
Para moro rebho (dorps aanmeerplaats) -Paramaribo
Suri enija (water God) – Surinaame rivier
To urikha ( vanavond) – Torarica

De heer Justus Orassie hier met een gebed in de palmentuin (Para Moro rebho).

Dank aan de heer Justus Orassie,kenner arowakse cultuur. Dit deel van de geschiedenis werd door vertellingen overgebracht van ouders naar kinderen. Wij inheemsen kenden geen geschreven geschiedenis.
Vandaar dat de vertellingen omschreven werden als indiaanse verhalen.

Tegenwoordig kunnen we deze prachtige verhalen delen op Facebook. Dus deel het met uw vrienden!

Bron Wé djaro.
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.