Invoerrecht kip nog niet verhoogd, verkoopprijs wel. Dat mag niet!

…Economische Controle Dienst streng zal optreden tegen degenen die zich schuldig maken aan prijsopdrijving. Nadat de aankondiging van de invoerrecht verhoging verhoogden verschillende supermarkten de prijs van buitenlandse kip en kipdelen….

Het invoerrecht op kip en kip-producten is nog niet verhoogd. Het streven van de regering was om deze importheffing vanaf 1 augustus te verdubbelen naar 40 procent. “Het ministerie van Financiën zal zeer binnenkort de ingangsdatum communiceren met de importeurs”, zegt Ferdinand Welzijn, minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T).
[quads id=1]
De maatregel is vooral bedoeld als stimulans voor de lokale kipindustrie. Nadat de bewindsman de verhoging had aangekondigd, hebben verschillende assembleeleden zich over de voorgenomen maatregel uitgesproken.

Tegenstanders vrezen dat zowel lokaal gekweekte als importkip onbetaalbaar zal worden voor grote delen van de samenleving, omdat er geen garanties zijn dat lokale producenten hun prijs niet opdrijven. Voorstanders verwelkomen de maatregel omdat die lokale kipkwekers zou stimuleren om hun productie op te voeren en eventueel ook efficiënter en concurrerender te maken.
[quads id=1]
Importeurs hadden naar verluidt onverbloemd aan het ministerie voorgehouden dat ze niet zouden meewerken aan versterking van de lokale kipsector. Intussen schijnen deze ondernemers te zijn bijgedraaid. HI en T ging daarna opnieuw om de tafel met importeurs van kip en kipdelen.

“Het recente overleg heeft erin geresulteerd dat ook de importeurs hun volle ondersteuning aan dit initiatief hebben gegeven”, zegt de bewindsman. Hij benadrukt dat om strategische redenen de ingangsdatum van de verhoging van de importheffing alleen aan direct betrokkenen zal worden bekendgemaakt.
[quads id=1]
Welzijn verzekert dat de Economische Controle Dienst streng zal optreden tegen degenen die zich schuldig maken aan prijsopdrijving. Nadat de aankondiging van de invoerrecht verhoging verhoogden verschillende supermarkten de prijs van buitenlandse kip en kipdelen.

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.