Het beledigen van de president is wettelijk strafbaar

Bouterse Suriname

…op beledigen van de president een jaar gevangenisstraf staat of een geldboete dan wel een combinatie daarvan….

Het beledigen van de president is wettelijk al strafbaar. De conceptwet ‘Elektronisch rechtsverkeer’ zal nog ingrijpender van aard zijn. Dit zei voorzitter Stephan Tsang donderdag tijdens de openbare commissievergadering in de Nationale Assemblee (DNA). Tsang bevestigde dat volgens de huidige wetgeving, op beledigen van de president een jaar gevangenisstraf staat of een geldboete dan wel een combinatie daarvan.
[quads id=1]
De nieuwe wet gaat verder dan alleen het beledigen van de president. Hoewel volgens Tsang de huidige strafwetgeving al voldoende handvaten hiervoor aanreikt, zal het voor burgers ook aanzienlijk moeilijker worden elkaar ongestraft via sociale media te beledigen en ongebreideld lasterinformatie te verspreiden.

De bestaande artikelen die zowel in het strafwetboek als de Grondwet voorkomen, worden door de media, journalisten, vakbondsleiders en politici ‘muilkorfwetten’ genoemd. Deze wetten stammen uit de koloniale periode toen het verboden was negatief of beledigend te spreken over het koninklijk huis.
[quads id=1]
De conceptwet ‘Elektronisch rechtsverkeer’ zal ook in positieve zin ingrijpend van aard zijn voor de communicatie tussen overheid en burgers. Zij handelt voornamelijk over het beschermen van persoonsgegevens, cybercrime – waarvoor overigens nog een aparte wet moet komen – en het ordenen van het elektronisch handelsverkeer.

Archiefbeelden President Bouterse

De conceptwet maakt het tevens mogelijk overeenkomsten elektronisch aan te gaan, gebruik te maken van elektronische handtekeningen, deze te waarborgen als ook andere elektronische transacties.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.