Video – “Vrouwen die omgang weigeren met hun man. Dat is mishandeling!”

…wil ook dat vrouwen die hun man vervloeken, beledigen of seks weigeren, vervolgd zouden worden voor “emotioneel en psychologisch geweld”. Ook als een vrouw niet wil dat haar echtgenoot een tweede vrouw trouwt, vindt hij dat een geval van “mishandeling”…

In het Aziatische land Maleisië is heel wat heibel losgebarsten omdat een parlementslid van de regeringspartij gesteld had dat vrouwen die seks weigeren, hun echtgenoot mishandelen. Dat zou ook het geval zijn als niet willen dat hun echtgenoot een tweede vrouw neemt. Onder meer de dochter van de voormalige machthebber Mahathir heeft woedend gereageerd.

Het incident vond plaats tijdens een debat over een wet die huiselijk geweld aan banden moet leggen. Normaal slaat dat op mannen die hun vrouwen slaan of op een andere manier mishandelen.
[quads id=1]
Che Mohamad Zulkifly Jusoh van de regerende coalitie Barisan Nasional wil ook dat vrouwen die hun man vervloeken, beledigen of seks weigeren, vervolgd zouden worden voor “emotioneel en psychologisch geweld”. Ook als een vrouw niet wil dat haar echtgenoot een tweede vrouw trouwt, vindt hij dat een geval van “mishandeling”. Het parlementslid komt uit de erg conservatieve deelstaat Terengganu in het noorden.

Eerder had ook al een ander parlementslid van de Barisan Nasional woede opgewekt omdat hij voorgesteld had dat meisjes vanaf 12 jaar “fysiek en mentaal in staat zijn om te trouwen” en dat verkrachters ongestraft kunnen blijven als ze bereid zijn om met hun slachtoffer te trouwen.

Dat is een wijd verspreide manier om verkrachting “op te lossen”, ook al wordt de vrouw in kwestie dan vaak door haar eigen familie gedwongen om met de verkrachter te trouwen “om de familie-eer te vrijwaren”.
[quads id=1]
Maleisië -gelegen tussen Singapore en Thailand- mag dan wel een overwegend islamitisch en conservatief land zijn, de uitspraken van beide parlementsleden hebben zowel in het halfrond in Kuala Lumpur als in de media en op het internet tot woedende reacties geleid.

Marina Mahathir, de dochter van de voormalige premier en machthebber Mahathir Mohammed, noemt de uitspraken ridicuul en zegt dat de oude notie dat mannen eigenaar zijn van het lichaam van hun vrouw, achterhaald is en niet meer werkt in het Maleisië van vandaag.

Andere critici vinden dat de parlementsleden hun land belachelijk maken met dergelijke uitspraken en vragen zich af waarom politici zich niet bezig houden met sociale en economische problemen en corruptie vooraleer ze zich als sekstherapeuten menen te moeten uiten. Of nog anders: “Vrouwen zijn geen seksspeeltjes” en “Waarom betalen wij dergelijke onbeschaafde mensen om ons land te vertegenwoordigen?”.
[quads id=1]
In Maleisië mogen moslimmannen tot vier vrouwen nemen, maar ze hebben dan wel de toestemming van een shariarechtbank nodig.

Overigens is slechts iets meer dan de helft van de bevolking Maleis en moslim. De andere bevolkingsgroepen, vooral Chinezen, maar ook Indiërs en oorspronkelijke bevolkingsgroepen, leven volgens hun eigen gebruiken. Toch wordt de politiek beheerst door de islamitische Maleiers.

Bekijk hier de video erover:

Bron: deredactie.be