Dritabiki en omgeving kampen met zware problemen.

…De prijzen van basisgoederen zoals rijst, brandstof en gascyclinders zijn twee tot driemaal duurder dan in Paramaribo….

Dritabiki en omgeving kampen met zware problemen. Het is moeilijk geworden om zelfvoorzienend te zijn. De prijzen van basisgoederen zoals rijst, brandstof en gascyclinders zijn twee tot driemaal duurder dan in Paramaribo.
[quads id=1]
Voor elektriciteit zijn de bewoners nog steeds afhankelijk van generatoren. Het onderwijsproces is behoorlijk stroef. Het grondenrechtenvraagstuk willen zij ook opgelost zien.

Enkele dorpsbewoners en kapiteins van omliggende dorpen hebben hun hart gelucht bij de VHP-delegatie die in het dorp op bezoek was. De VHP heeft toestemming gehad van granman Bono Velanti om activiteiten uit te voeren in het Aucaans gebied.
Sommigen zijn sceptisch over de komst van de VHP in het binnenland. Zij laten dat ook duidelijk merken. Ze stellen indringende vragen en kijken nog de kat uit de boom. Anderen merken op dat de huidige regering ook niet veel tot niets meer betekent voor de regio. Soms lijkt het alsof niemand op de NDP heeft gestemd, merkt een jonge vrouw op. “Maar alla sma na Tapanahony sabi tak’ we dede nanga pina’ na sei disi,” vult kapitein Thomas Gazon van Dritabiki aan. “We moeten de VHP dankbaar zijn dat juist met hun komst onze problemen nu wel naar buiten zullen komen. Maar laten we ook kijken wat ze voor ons kunnen doen.”
[quads id=1]
Sonja vraagt aandacht voor het onderwijsproces en steun voor het plaatselijke radiostation Pakaati die in de problemen zit. Schoolgeld wordt duurder en daarnaast is het slecht gesteld met het vervoer van de onderwijsgevenden naar het gebied. Vliegen gaat niet meer, legt kapitein Gazon uit. “Vroeger werden ze met het vliegtuig gebracht, maar ‘lanti’ zegt dat ze geen geld daarvoor heeft. Nu komen ze met de boot, maar dat is niet zonder uitdagingen en gevaren,” legt hij uit. Hij wil ook dat het grondenrechtenvraagstuk zo snel mogelijk wordt opgelost. “We willen zelf beslissen over ons gebied. Het is respectloos dat derden gewoon gebruik maken ervan. Als onze rechten erkend worden, kunnen we samen ontwikkeling brengen, zoals het hoort.”
[quads id=1]
Gazon vindt het ‘switi’ dat de VHP weer actief wordt in Dritabiki. “Now now de, na bijna un fadon ini na buskondre. A sorgoe fu srefi, unu no habi eng moro, a regering disi tyari busikondre furu go na baka,” geeft Gazon aan. “Unu n’e kos’ a regering ma’ if wan san no go bun nanga yu, yu mag taki eng. En if yu taki leti I nom go dede f’ eng, taki leti na krin taki.”
Er zijn kernen geïnstalleerd voor Godo Olo en Dritabiki. Een werkgroep gaat al de nijpende problemen en ideeën van de bewoners op papier zetten. De VHP gaat binnenkort terug en zal langer verblijven om dieper op zaken in te gaan. De plannen van de VHP om het gebied te helpen meer geld te verdienen slaan goed aan. Gazon kijkt uit naar de eerste projecten. “Wie wil nou geen geld verdienen? Het gaat alleen wat kleine moeite kosten.”

VHP-voorzitter Chan Santokhi doet zijn plannen voor Dritabiki en omgeving uit de doeken

Geschreven door René Gompers
Bron: Starnieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.