Niet meer belastingvrij tanken voor Su-diplomaten in Nederland

… te maken heeft met de intrekking van de agrèment-verlening aan de nieuwe Nederlandse ambassadeur eind juni door Paramaribo. …

Surinaamse diplomaten in Nederland kunnen sinds 1 juli niet meer belastingvrij tanken bij pompstations in dat land. De Nederlandse regering heeft de directe vrijstelling van brandstofbelasting voor de Surinaamse ambassade namelijk ingetrokken. De maatregel komt omdat Suriname sociale inhoudingen op het salaris van Nederlanders in dienst van de ambassade en het consulaat in Nederland vanaf 2007 niet heeft afgedragen. De zogenoemde Forax-brandstofkaarten waarmee de belastingvrije benzine kon worden getankt zijn vanaf 1 juli niet meer geldig.
[quads id=1]
De betalingsachterstand van iets meer dan 1 miljoen euro wordt inmiddels ingelopen. Een ingewijde zegt dat de maatregel ogenschijnlijk niets te maken heeft met de intrekking van de agrèment-verlening aan de nieuwe Nederlandse ambassadeur eind juni door Paramaribo. Deze maatregel wordt tegen diplomatieke missies van alle landen getroffen die soortgelijke betalingsachterstanden hebben. Toch wordt niet uitgesloten dat Nederland in het geval van Suriname de daad bij het woord heeft gevoegd nadat de regering Den Haag op 28 juni te kennen gaf dat ambassadeur Anne van Leeuwen niet meer welkom is.
[quads id=1]
Per diplomatieke nota van 24 maart werd de Surinaamse ambassade al geïnformeerd dat de brandstofkaarten vervallen zouden worden verklaard indien de achterstand niet werd aangezuiverd. De ingewijde houdt de Ware Tijd voor dat de ambassade de sociale inhoudingen op het salaris van de Nederlanders die in dienst zijn van de diplomatieke posten in Nederland niet heeft ingehouden.

“Nee, deze inhoudingen zijn de afgelopen jaren niet gepleegd”, aldus de bron. Michiel Raafenberg, waarnemend directeur bij Buitenlandse Zaken, bevestigt tegenover de krant, dat Nederland de voornoemde administratieve maatregel tegen de ambassade heeft getroffen als pressiemiddel.

“Er is inderdaad een achterstand ontstaan vanaf 2007 en de ontstane achterstand wordt nu reeds ingelopen. We zijn op de goede weg”, zegt hij. Intussen heeft Suriname al twee keer betalingen verricht aan de Nederlandse fiscus. De intrekking van de brandstofkaarten heeft, aldus de directeur, geen “verstrekkende invloed” op het functioneren van de diplomatieke missies. Hij voegt eraan toe dat partijen voorts in overleg zijn met elkaar omdat ook Nederland een betalingsachterstand heeft bij Suriname wat betreft restitutie van belastingtoegevoegde waarde (btw). “Het zwaard snijdt aan beide kanten, omdat ook de Nederlandse Staat achter loopt met de restitutie van btw die we moeten krijgen”. Hoeveel geld Nederland aan Suriname moet teruggeven is nog niet definitief vastgesteld.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.