Over de miljoenen fraudezaak van EBS

EBS Suriname

…ex- directieleden Kenneth Vasuer en Willy Duiker, ondernemer Dick van Kanten en Max Chin en Quincy Fernandes, beiden van de afdeling Procurement, staan in deze zaak terecht….

Drie getuigen werden woensdag gehoord in de megafraudezaak rondom de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS). Kenneth Vasuer en Willy Duiker, ex-directieleden van het energiebedrijf, ondernemer Dick van Kanten en Max Chin en Quincy Fernandes, beiden van de afdeling Procurement, staan in deze zaak terecht.
[quads id=1]
Zij worden ervan verdacht in de periode van oktober 2012 tot en met oktober 2015 tezamen en in vereniging het bedrijf bewogen te hebben tot afgifte van bedragen van USD 8.881.250 en 100.000 euro. De eerste getuige was A.T. Hij was in genoemde periode coördinator voor het inkopen van buitenlandse goederen. Hij heeft uitvoerig de procedure uitgelegd hoe het werk toen in elkaar zat.

Er wordt eerst een koopopdracht opgemaakt voor de leverancier. Wanneer de bedragen hoog waren, werd de bestelling op ‘pending’ geplaats. Hij heeft een uitgebreide prognose belicht over de bestelling.
Alle orders kwamen bij hem. Hij heeft omtrent de bestelling waarover de verdachten berecht worden, geen mail ontvangen. Zulks, terwijl de verdachte Max Chin beweerde ook een mail naar deze getuige te hebben verzonden. Volgens de getuige heeft de verdachte Max, een andere medewerker, ingezet om de order op te maken. Volgens de getuige kwam het koopopdracht–nummer onbekend bij hem over, omdat Fernandes andere initialen had gebruikt. In het systeem kan men de dag en datum van zo een koopopdracht wel antidateren.
[quads id=1]
De tweede getuige was een technische man van EBS. Hij is de ‘elektrisch super intendant’. Volgens zijn verklaring heeft men niet de juiste handelingen gepleegd zoals die bij hem bekend zijn. Hij had nooit eerder samengewerkt met Greenland. Het was een totaal onbekend bedrijf voor deze getuige. Deze getuige heeft zaken gedaan met de technische directeur, Vasseur. Zijn projectmanager was een zekere M. Volgens de getuige ging de correspondentie moeizaam en de onderliggende documenten waren niet steekhoudend. De getuige heeft geen idee waarom de directie voor Greenland had gekozen voor de installaties. Van Vasseur kreeg de getuige de opdracht dat dit project uiterlijk binnen 3 maanden opgeleverd moest worden. Echter waren er heel wat onduidelijkheden voor de getuige. Hij althans zijn afdeling had bepaalde stukken negatief beoordeeld, mede vanwege de hoge bedragen die erin verwerkt waren. De directie had deze zaken aangemerkt als te zijn ‘meerwerk’. Deze getuige had geen financiële bevoegdheid. Hij weet wel dat een groot deel van de spullen niet zijn geleverd. In zijn optiek is de EBS wel degelijk benadeeld. De taak van deze afdeling is om gunningsadvies uit te brengen. De getuige is achter bepaalde zaken gekomen na het doornemen van het Clad-onderzoek. Duiker verklaarde dat er een miscommunicatie was ontstaan. Volgens deze getuige heeft men een kabel twee keer afgeprijsd. De getuige verklaarde op vragen van advocaat Murwin Dubois niet alle stukken onder ogen te hebben gehad.

De derde getuige was ook een coördinator voor de aankopen van buitenlandse goederen. Zij verklaarde hetzelfde als haar collega A.T.. Toen zij in dienst trad, werd zij ingewerkt door een andere medewerker van EBS in opdracht van Max Chin. Op de zitting merkte de verdachte Chin op dat hij de medeverdachte Fernandes heeft ingezet om de order op te maken, omdat hij wilde hebben dat hij het werk ook moest leren. Echter werd hij door niemand ingewerkt. Dit feit vonden de rechter en de vervolging wel vreemd. Hierop verklaarde de verdachte Chin dat hij op basis van zijn opleiding Fernandes niet heeft laten inwerken door anderen.

Duiker merkte op dat de EBS de middelen niet had voor de aanlevering. EBS moest haar eigen boontjes doppen.
Op 11 oktober worden nog drie getuigen gehoord. De verdachten zijn allen op vrije voeten gesteld. Van Kanten en Vasseur waren tijdens de behandeling van hun strafzaak niet aanwezig.
Geschreven door Saskia Bandhan
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.