Zal betere toegang tot de pil leiden tot minder (onveilige) abortussen?

zwanger Suriname

…groot aantal jongeren dat wordt opgenomen zorgwekkend, omdat dit ook inhoudt dat er sprake is geweest van onbeschermde seks, wat de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen groter maakt…

Als de toegang tot het gebruik van anticonceptie gemakkelijker wordt gemaakt, kan dit bijdragen tot minder ‘onveilige’ abortussen. Dit stelt Fauzia Poese, kwaliteitscoördinator bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.
[quads id=1]
Cijfers van de Spoed Eisende Hulp van het ziekenhuis wijzen uit dat in 2015 558 vrouwen zijn opgenomen met een afgebroken zwangerschap. In 2016 waren dat er 490.

Een groot deel, zeker tachtig procent, van de gemiddeld vijfhonderd opnames per jaar bestaat uit vrouwen in de leeftijdscategorie 15 en 34 jaar. Poese presenteerde deze cijfers vorige week in verband met Wereldbevolkingsdag. Poesa noemt het groot aantal jongeren dat wordt opgenomen zorgwekkend, omdat dit ook inhoudt dat er sprake is geweest van onbeschermde seks, wat de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen groter maakt.
[quads id=1]
Toegang van jongeren tot anticonceptie gaat meestal moeilijk. “Praten over seks, anticonceptie of zwangerschap is meestal nog een taboe. Jongeren die seksueel actief zijn en bijvoorbeeld nog meeverzekerd zijn met hun ouders zullen niet graag naar hun ouders toestappen om het verzekeringspasje voor het verkrijgen van anticonceptie.”

Poese stelt dat ze in het uiterste geval zelf overgaan tot het beëindigen van de zwangerschap wat veelal op een onveilige manier gebeurt. Ze gelooft daarom dat het opheffen van de barrières om de toegang tot anticonceptiemiddelen te vergemakkelijken, ertoe zal bijdragen dat dit er minder op wordt.

“Als je geen anticonceptie hebt en je wordt ongewenst zwanger is de kans dat je een eind wil maken aan die zwangerschap groter dan wanneer het een geplande zwangerschap is.” Ze vindt het ook noodzakelijk dat jongeren bewust gemaakt worden van verantwoord seksgedrag, omdat het gebruik van anticonceptie geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen biedt. Alleen het condoom heeft een dubbele functie.
Gerelateerde berichten:

Anoniem: Ik wil een abortus

Heel veel vrouwen aborteren baby’s op een onveilige manier

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.