Nederlanders gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten

cel Suriname

…Het is nog niet duidelijk hoeveel arrestaties precies zijn verricht. Onder de verdachten bevinden zich in ieder geval twee Nederlandse mannen van Surinaamse komaf …

Surinaamse autoriteiten hebben zondagavond twee Nederlanders gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Het ministerie van Justitie en Politie bevestigt dat in een persbericht.
[quads id=1]
De politie hield meerdere personen aan op verschillende adressen in de hoofdstad Paramaribo. Het is nog niet duidelijk hoeveel arrestaties precies zijn verricht. Onder de verdachten bevinden zich in ieder geval twee Nederlandse mannen van Surinaamse komaf volgens advocaat Raoul Lobo. Hij is volgens persbureau ANP door de ouders van het tweetal benaderd om ze juridische bijstand te verlenen.

De advocaat kon verder geen informatie geven over de verdachten of over overige omstandigheden omdat hij nog niet bij hen is geweest. Volgens Lobo is het duo ondergebracht op een geheime plek en verwacht hij ze wel op korte termijn te kunnen spreken. ,,Er wordt nu heel geheimzinnig gedaan, maar ze zullen toch contact mogen maken”, aldus de advocaat.
[quads id=1]
Ambassadeur
Justitie reageerde op een bericht dat lokale krant De West gisteren publiceerde. De krant meldde dat de Amerikaanse ambassadeur Edwin Nolan in Paramaribo het doelwit zou zijn van een aanslag gepland door IS-sympathisanten. Amerikaanse veiligheidsdiensten lichtten de Surinaamse autoriteiten in voordat ze hun vertegenwoordigers naar het land stuurden. Het ministerie van Justitie en Politie meldde echter zelf dat de arrestaties niet waren verricht op basis van informatie van buitenlandse diensten.

De krant schreef eerder al over de plannen van IS om hun invloed uit te breiden naar het Caraïbisch gebied. Zo zou een Nederlandse islamitische geestelijke Surinaamse jongeren hebben geronseld voor de strijd in Syrië. Oud-minister van Justitie en Politie Jennifer Van Dijk-Silos bevestigde vorig jaar volgens lokale krant De Ware Tijd dat zeker één Surinamer richting het strijdperk was afgereisd, maar in Turkije werd aangehouden.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de aanhoudingen en onderzoekt momenteel de zaak. Het Surinaamse ministerie van Justitie en Politie was niet bereikbaar voor commentaar. De Surinaamse autoriteiten maken binnenkort meer details bekend.
Bron: Bron: AD
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.