… “Mensen proberen allerlei methodes uit om de zwangerschap af te breken en brengen zichzelf daarmee in gevaar. Dit kan zelfs tot de dood leiden”…
Van de gemiddeld vijfhonderd vrouwen die jaarlijks in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo worden opgenomen met een afgebroken zwangerschap, heeft zeker 70 procent getracht dit op een onveilige manier te doen. Deze ruwe schatting maakt Fauzia Poese, coördinator van de afdeling Spoedeisende Hulp, op basis van ervaringen.
[quads id=1]
De meeste vrouwen komen eerst bij de Spoedeisende Hulp terecht, maar de afdeling beschikt niet over specifieke cijfers van abortussen die bewust zijn opgewekt of op een onveilige manier zijn gepleegd. Vrouwen melden zich met hevig vaginaal bloedverlies of andere erge complicaties. “Mensen proberen allerlei methodes uit om de zwangerschap af te breken en brengen zichzelf daarmee in gevaar. Dit kan zelfs tot de dood leiden”, zei Poese vrijdag bij een activiteit in verband met Wereldbevolkingsdag, rond het thema gezinsplanning.
[quads id=1]
In 2015 heeft het ziekenhuis 558 opnames geregistreerd van vrouwen met een afgebroken zwangerschap. In 2016 waren dat er 490. Het gaat hier om zowel spontane abortussen (miskraam) als opgewekte. Poese zegt desgevraagd dat een opzettelijk afgebroken zwangerschap in de medische wereld ook als een abortus wordt beschouwd.
Poese noemt het zorgwekkend dat 80 procent van de opgenomen vrouwen met een afgebroken zwangerschap in 2015 en 2016 tussen 15 en 34 jaar was. Zij trekt de conclusie dat jongeren de probleemgroep zijn. Dat deze meisjes en vrouwen ongewenst zwanger zijn geraakt, betekent dat zij onbeschermde seks hebben gehad. Zij riskeerden daarmee ook een infectie met een of meer seksueel overdraagbare aandoeningen.
[quads id=1]
“Hoe lager de leeftijd, hoe lager het gebruik van anticonceptie, hoe meer abortussen”, zegt socioloog Julia Terborg.

Ze verwijst naar verschillende onderzoeken die dit hebben uitgewezen. Terborg stelt ook dat soms ouderen hun kind aanzetten om voor abortus te kiezen. De ingreep is volgens de Surinaamse wetgeving verboden, maar wordt in de praktijk gedoogd.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.