Buitenlandse kip duurder vanaf 1 augustus!!

… verhoging van het invoerrecht op buitenlandse kip, ter bescherming en stimulering van de lokale pluimveesector….

Importheffing kip naar 40 procent. Met ingang van 1 augustus wordt het invoerrecht op kip, kipdelen en eetbare kipafval verhoogd van 20 naar 40 procent. Dat zei minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme vrijdag in De Nationale Assemblee.

Al jaren pleiten volksvertegenwoordigers, onder wie Jennifer Geerlings-Simons en Mahinder Jogi, voor verhoging van het invoerrecht op buitenlandse kip, ter bescherming en stimulering van de lokale pluimveesector. De lage importheffing zou naar verluidt funest zijn voor de nationale kipindustrie. De handelsminister gaf het parlement de garantie dat de maatregel in lijn is met de richtlijnen van de Wereldhandelsorganisatie waaraan Suriname zich verbonden heeft.

Er komen ook maatregelen om de export van rondhout te ontmoedigen en de verwerking tot eindproduct of halffabricaat in Suriname te stimuleren. Welzijn wil ook de export van die goederen stimuleren. Samen met de houtsector zal worden nagegaan wat gedaan moet worden. VHP-assembleelid Sheilendra Girjasing zei dat er op grote schaal “kaalkap” in het land plaatsvindt. Hij riep op tot acties van de regering om daaraan een einde te maken en de vervaardiging van eindproducten te stimuleren.

Minister Welzijn hoopt binnen anderhalf tot twee jaar een situatie te scheppen die de export van rondhout ontmoedigt. Volledige stopzetting is volgens hem onmogelijk omdat exporteurs en concessionarissen contracten met buitenlandse afnemers hebben.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.