Video – Help, ik krijg een keizersnee. Wat nu?

Lieve FamilieNieuws. Ik ben Raissa en ik ben 38 weken zwanger van een jongetje.  Ik krijg een volgende week een keizersnee, en ik heb geen idee wat ik moet verwachten. Ik ben benieuwd naar de ervaring van andere vrouwen. En mag mijn man ook mee? Alles is zo snel gegaan dat ik het de dokter niet durfde te vragen. Bedank!

Keizersnede: wat kan je verwachten?

Als een vaginale bevalling onmogelijk is, kan je kind via een keizersnede ter wereld komen. Deze ingreep wordt door een gynaecoloog uitgevoerd. Hoe gaat een keizersnede in zijn werk?
[quads id=1]
De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Het betekent dat de baby door middel van een operatie via de buikwand geboren wordt, een operatieve bevalling dus. De operatie duurt meestal een half uur tot een uur en de baby wordt na ongeveer 15 minuten geboren. Meestal wordt er voor een keizersnede gekozen als anders de gezondheid van de moeder of de baby in gevaar komt.

Geplande keizernede…
Een geplande keizersnede wordt vaak bij 38 à 39 weken zwangerschap gedaan. De baby is dan rijp om geboren te worden. Langer wachten is niet verstandig, omdat de kans steeds groter wordt dat de bevalling spontaan op gang zal komen. In dat geval moet er een weeënremmer worden gegeven en moet de keizersnede acuut, soms midden in de nacht, worden verricht.
[quads id=1]
… of spoedkeizersnede?
Als de baby of de moeder in nood is en er geen tijd te verliezen is, zal de gynaecoloog een spoedkeizersnede doen. Je gaat dan waarschijnlijk onder algehele narcose, omdat de baby dan het snelst gehaald kan worden. Bij een geplande keizersnede krijg je meestal een plaatselijke verdoving, in de vorm van een ruggenprik.

De meest voorkomende redenen voor een keizersnede:
Er zijn verschillende redenen waarom een vaginale bevalling niet kan of lukt. Bij een dwarsligging wordt bijvoorbeeld altijd gekozen om te bevallen via een keizersnede. De meest voorkomende redenen om via een keizersnede te bevallen zijn:

-Je kind ligt in stuit of dwars. Een dwarsligging betekent altijd een keizersnede. Ligt je baby in stuit, dan bespreekt de gynaecoloog de voor- en nadelen van een vaginale bevalling met je verloskundige.
-Je baby heeft het benauwd terwijl je nog geen volledige ontsluiting hebt.
-Je hebt na lang weeën opvangen nog steeds geen volledige ontsluiting.
-Het hoofdje van de baby is te groot voor het bekken.
-De placenta ligt voor de baarmoedermond en blokkeert zo de uitgang.
-Soms wordt een keizersnede gedaan bij de geboorte van een meerling die ongunstig in de baarmoeder ligt.

Verloop van de keizersnede
Een keizersnede duurt een halfuur tot een uur. Als je plaatselijk verdoofd wordt, komt er een scherm voor je buik, zodat jij en je partner de operatie niet hoeven te zien. In onderstaande video is het verloop van een keizersnede duidelijk te zien.
[quads id=1]
Narcose of ruggenprik?
Je heb de keuze om volledig onder narcose te gaan of alleen een ruggenprik te krijgen. Meestal wordt er bij een geplande keizersnede gekozen voor een ruggenrpik en bij een spoedkeizersnede voor een alghele narcose, omdat de baby dan sneller gehaald kan worden. Sommige vrouwen vinden het idee van een operatie zo stressvol dat ze liever kiezen voor een narcose. Het nadeel is dat je dan niet bij bewustzijn bent en je baby na de bevalling niet gelijk vast kunt houden.

De operatie
Tijdens de operatie opent de gynaecoloog eerst de buikwand. Vervolgens snijdt hij de baarmoederwand open en maakt hij de opening groter door die voorzichtig met de vingers te verwijden. Daarna wordt het kind eruit getild, meestal met het hoofdje eerst. De gynaecoloog knipt vervolgens de navelstreng door en verwijdert de placenta.

Je kunt je kind niet altijd meteen in je armen houden. Hij moet worden onderzocht door de kinderarts en jij moet nog worden gehecht. Ben je plaatselijk verdoofd, dan mag je je kind meestal eerst wel even zien voor de kinderarts hem gaat onderzoeken. Na het onderzoek krijg je, als alles goed is, je kind meteen weer bij je. Ondertussen worden je baarmoeder en de verschillende weefsellagen van je buikwand gehecht. Dit hechten duurt relatief lang.

De gynaecoloog maakt bij het hechten meestal gebruik van hechtmateriaal dat vanzelf oplost en dus niet meer verwijderd hoeft te worden. De huid wordt soms met nietjes dichtgemaakt. Deze worden na vijf dagen verwijderd.

Ben je onder algehele narcose geweest, dan kun je helaas niet meteen kennismaken met je baby. Je ziet hem dan waarschijnlijk pas op de kraamafdeling, maar er zijn ook ziekenhuizen waar de baby mee mag naar de uitslaapkamer.

Litteken
Tegenwoordig wordt meestal een huidsnede gemaakt die een horizontaal litteken nalaat in de bikinilijn, waardoor je het nauwelijks ziet: je slip of bikinibroekje valt eroverheen. Een ander voordeel van zo’n horizontaal litteken is dat deze meer de lijnen van je lichaam volgt en beter en sneller geneest dan een verticale snede, die van je navel naar beneden loopt.

Herstel na een keizersnede
Je blijft gemiddeld vijf dagen in het ziekenhuis. Ook daarna moet je het nog een tijd rustig aan doen om goed te herstellen. Vooral de eerste dagen na de keizersnede heb je last van de hechtingen en van pijn in je buik. Daarbij moeten je darmen weer op gang komen. Verder kun je bloed verliezen via je vagina, net als na een normale bevalling. Neem zo veel mogelijk rust en til geen zware dingen tot minimaal zes weken na de operatie.

De volgende keer
Of je de volgende keer weer een keizersnede krijgt, hangt af van de redenen waarom je hem deze keer kreeg. Wel moet je voor een volgende bevalling altijd naar het ziekehuis, omdat er een kleine kans is dat het litteken in de baarmoeder tijdens de bevalling scheurt. Het is verstandig om na een keizersnede met je gynaecoloog te bespreken of hij een volgende vaginale bevalling verantwoord vindt.

Bekijk hier de video van een keizersnee geboorte van een tweeling:

Dit stel deelt hun keizersnee met de wereld door middel van een vlog. Heel leuk:

[quads id=1]
En hier een video van een echte keizersnee. Let op beelden zijn ‘bloederig’ en kunnen schokken overkomen:

Bron: Wijouders
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.