Video – 23-jarige Dunja kreeg een herseninfarct door de pil.

In de afgelopen 25 jaar zijn er mogelijk 77 vrouwen in Nederland overleden aan de bijwerkingen van de zogenoemde derde- en vierde generatiepillen zoals Diane-35, Marvelon en Yasmin. 23-jarige Dunja Procee kan meepraten over deze levensbedreigende bijwerkingen; zij kreeg een herseninfarct door de anticonceptiepil.
[quads id=1]

Het had niet veel gescheeld of Dunja was er niet meer geweest. Een kleine vier jaar geleden werd ze getroffen door een herseninfarct. “Het was een doordeweekse avond. Ik zat in een restaurant met vrienden en kon ineens mijn vingers niet meer over de toetsen van mijn telefoon bewegen. In eerste instantie zocht ik er niets achter. Ik had een drukke dag achter de rug. Het was vast de vermoeidheid.”

Totdat het ineens helemaal misgaat met Dunja. “Ik weet nog dat ik nieste in het gezicht van een vriend omdat ik mijn hand niet meer naar mijn neus kon bewegen. Het deed niets meer. Van mijn verontschuldiging was op dat moment ook al niets meer te maken. Ik kon alleen nog maar brabbelen. Niet snel daarna trok ook mijn mondhoek scheef, begon ik te kwijlen en viel ik met een klap van mijn stoel. Mijn vrienden schrokken zich kapot. Wat was er aan de hand?
[quads id=1]
Gek genoeg had ik zelf op dat moment totaal niet door dat er iets ergs aan de hand was. Ik had ook niet het gevoel dat ik buiten bewustzijn was omdat ik alles meekreeg. Ik werd op een brancard gelegd en een arts stelde mijn vrienden allemaal vragen over mijn gezondheid. Of ik rookte, dronk, drugs gebruikte? In mijn hoofd gaf ik antwoord op alle vragen, maar antwoord geven kon ik niet. Het was alsof ik opgesloten was in mijn eigen lichaam. Dat was enorm frustrerend.”

In het ziekenhuis blijkt al snel dat er sprake is van een herseninfarct, veroorzaakt door een bloedprop in de hersenen. “Mijn hele rechterkant was uitgevallen. Ik kon niet meer bewegen, niet meer praten, helemaal niks. Door het toedienen van bloedverdunners was ik gelukkig snel buiten levensgevaar, maar de schrik zat er goed in. Ik dronk niet, rookte niet, gebruikte geen drugs. Leefde gezond. Hoe kon zoiets mij nou overkomen?”

Een vraag waar Dunja al snel een antwoord op krijgt. “Ik ben grondig onderzocht in het ziekenhuis, maar de artsen konden niets vreemds vinden. Sterker nog: ik was hartstikke gezond. Ze kunnen het niet met honderd procent zekerheid zeggen, maar de artsen vermoeden dat de Yasmin-pil, die ik op dat moment al vier jaar slikte, de oorzaak is geweest.”
[quads id=1]
Ondanks de schrik pakt Dunja de draad van het normale leven weer op. “Na tien dagen ziekenhuis vond ik het mooi geweest. Ik kon weer lopen en praten. Dat was voor mij genoeg. Ik was 19 en in de bloei van mijn leven. Ik had helemaal geen zin om in bed te liggen. Dát heb ik geweten. Een half jaar na mijn herseninfarct kreeg ik de klap. Ineens drong tot mij door wat er de afgelopen tijd was gebeurd. Dat ik door het oog van de naald gekropen was.

Maandenlang was ik doodongelukkig. Ik was boos op de hele wereld, boos omdat mij dit moest overkomen. Ik wist écht niet meer wat ik met mezelf aan moest. Pas na een goed gesprek met mijn moeder en een half jaar rust begon de zon weer een beetje te schijnen. Al heb ik – vier jaar later – nog steeds last van restverschijnselen. Zo hangt mijn linker mondhoek nog steeds een beetje, gaat mijn hand trillen als ik moe ben en is mijn korte termijn geheugen aangetast.”

“Toch ben ik er relatief gezien heel goed uitgekomen. Het had veel erger kunnen aflopen. Natuurlijk was ik wel op de hoogte van de bijwerkingen, maar ik stond er verder niet bij stil. Dat is ook de reden dat ik nu mijn verhaal vertel. Om anderen vrouwen te waarschuwen, maar vooral om ze bewust te maken van de pil die ze slikken. Anticonceptie is goed, mits je ook weet welke anticonceptie je gebruikt!”

De Yasmin behoort tot de derde generatiepil. Deze anticonceptiepil heeft een iets hoger risico op trombose. Al wil dat volgens Ilja van Leeuwen, specialist van Care for women, niet per definitie zeggen dat het gevaar oplevert. “Geen enkele anticonceptiepil is risicoloos. Iedere pil heeft bijwerkingen. Het is alleen wel belangrijk dat je een anticonceptiepil kiest die goed aansluit op jouw gezondheid en levensstijl.”

“Over het algemeen wordt vaak gekozen voor een tweede generatiepil omdat hierbij de kans op trombose het kleinst is, maar het kan goed zijn dat een arts toch een derde generatiepil voorschrijft omdat een vrouw bijvoorbeeld veel last heeft van het premenstrueel syndroom (PMS). In dat geval kan deze pil júist een uitkomst bieden. Maar als je rookt, obesitas hebt of trombose voorkomt in de familie is het weer niet verstandig om te kiezen voor een derde generatiepil.”

Ilja adviseert vrouwen dan ook om zich goed te laten voorlichten door een (huis)arts. De pil is zoiets persoonlijks. Baseer je keuze voor een anticonceptiepil dan ook niet op een moeder, vriendin of verhaal in de media, maar laat je adviseren op basis van jouw eigen gezondheidsgeschiedenis, leefomstandigheden of wensen. Dan weet je zeker dat je anticonceptie gebruikt die het beste aansluit op jouw gezondheid.”

Dunja heeft ook een interview opgenomen over haar herseninfarct. U kunt het hieronder bekijken:

Lees hieronder de bijsluiter van de Yasmin pil:

Introductie Yasmin
Dit medicijn is een anticonceptiepil. Het is een zogenaamde sub-50-pil. Dit betekent dat deze pil minder dan 50 microgram oestrogeenhormoon per pil bevat.
Ethinylestradiol en drospirenon zijn vrouwelijke geslachtshormonen. Ethinylestradiol is een oestrogeenhormoon en drospirenon een progestageenhormoon. Oestrogeen- en progestageenhormonen spelen een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.
De anticonceptiepil kan worden gebruikt om zwangerschap te voorkomen en bij menstruatiepijn.
Handelsinformatie
Deze combinatie is sinds 2001 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Yasmin, Rosal en Volina 0.03 mg/3 mg en als het merkloze Ethinylestradiol/Drospirenon 0.03 mg/3 mg.
Wilt u Yasmin bestellen?
Schrijft uw arts Yasmin voor en wilt u direct bestellen? Wij bezorgen alle receptmedicijnen gratis thuis. Klik hier voor meer informatie.
Hoe moet ik Yasmin gebruiken?
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
Gebruik de pil gedurende 21 dagen, daarna volgt een pauze van zeven dagen. Tijdens deze pauze zal een bloeding optreden die lijkt op een menstruatie.
Heeft u last van ernstige waterdunne diarree of braken binnen vier uur na het innemen van de pil? Neem dan alsnog een nieuwe pil in als de maag en darmen weer tot rust zijn gekomen. Als u de pil al langere tijd gebruikt (langer dan één maand), is het ook mogelijk één pil over te slaan en de volgende dag verder te gaan met de pilstrip.
Als het braken of de waterdunne diarree langer dan een dag blijft aanhouden, dan gelden dezelfde adviezen zoals beschreven bij de vraag ‘Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten’.
Wilt u uw menstruatie uitstellen? Neem dan na de laatste pil van de strip zonder pauzeweek de eerste pil van de volgende strip en ga dan door met deze strip zolang u de menstruatie wilt uitstellen.
Wanneer?
U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapengaan of ’s ochtends bij het tandenpoetsen. Hierdoor is de kans op vergeten kleiner.
Hoe lang?
Als u rookt is het verstandig om rond uw 35e levensjaar een andere methode van anticonceptie te kiezen. U heeft dan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Als u niet rookt, kunt u de pil ook na uw 35e levensjaar doorgebruiken. Er is geen reden te stoppen als u de pil al jaren achtereen gebruikt, behalve als u zwanger wilt worden.
Bent u ouder dan vijftig, dan heeft u kans dat u in de overgang bent. Wilt u weten of dat het geval is? Stop dan met de pil en kijk of u nog menstrueert. Als de menstruatie niet meer komt, weet u dat u in de overgang bent. Misschien merkt u dit ook aan opvliegers, zweetaanvallen en een droge pijnlijke vagina. Deze klachten worden door pilgebruik onderdrukt, dus u zou de pil daarvoor kunnen gebruiken. Beter is het om speciale hormonen tegen overgangsklachten te gebruiken. Deze bevatten namelijk minder sterke vrouwelijke geslachtshormonen. Vraag uw arts hiernaar.
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Gezonde vrouwen die niet roken lopen vrijwel geen risico op ernstige bijwerkingen door de anticonceptiepil. Een zwangerschap veroorzaakt meestal meer problemen!
Bij sommige vrouwen veroorzaakt dit medicijn bijwerkingen. Als deze bijwerkingen na drie maanden blijven bestaan, is het zinvol met uw arts te overleggen of een andere pil geschikter voor u is.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Soms
Vaginaal bloedverlies buiten de stopweek (‘spotting’) of meer of minder vaginale afscheiding dan normaal. De pil blijft betrouwbaar, als u hem tenminste niet vergeten bent in te nemen. Deze tussentijdse bloedingen gaan meestal binnen drie tot zes maanden over. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
Buikkramp, misselijkheid, diarree, pijnlijke of gespannen borsten. Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Als u na drie maanden nog last heeft, raadpleeg dan uw arts.
Vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). U merkt dit ook aan een toename van uw lichaamsgewicht. Hierdoor kan ook uw bloeddruk iets stijgen. Dit is zelden zo ernstig dat u met de pil moet stoppen. Vrouwen met hoge bloeddruk: laat uw bloeddruk regelmatig controleren. Als u na drie maanden last van dikke enkels houdt, raadpleeg dan uw arts.
Hoofdpijn of migraine. Als u hier na drie maanden last van houdt, is mogelijk een andere pil geschikter voor u. Als u vooral migraine in de stopweek heeft, kunt u eventueel het aantal stopweken verminderen door drie tot zes strips achtereen te slikken. Overleg hierover met uw arts.
Zelden
Wegblijven van de menstruatie. Als u een keertje geen menstruatie krijgt is dat niet erg. U kunt gewoon op de normale begindag starten met een nieuwe strip. Blijft bij u de menstruatie twee keer na elkaar weg? Controleer dan of u zwanger bent. Neem contact op met uw arts voor advies.
Droge vagina, waardoor irritatie en jeuk kunnen ontstaan, soms met afscheiding. Als u dit merkt neem dan contact op met uw arts.
Huidafwijkingen, zoals acne, bruine vlekken op de huid of huidirritatie onder invloed van zonlicht, vette huid en vet haar en overmatige haargroei of juist haaruitval. Als u hier last van heeft, raadpleeg dan uw arts.
Stemmingsveranderingen, zoals sneller geïrriteerd, nervositeit of depressie. Als u dit merkt neem dan contact op met uw arts.
Meer of minder zin in vrijen. De hormonen in de pil kunnen invloed hebben op uw zin in seks. Als u hier problemen mee heeft, overleg dan met uw arts.
Wazig zien of dubbel zien, verminderde traanproductie. Hierdoor kan oogirritatie ontstaan bij het dragen van contactlenzen. Wanneer u hier veel last van heeft, raadpleeg dan uw arts.
Zeer zelden
Trombose, waarbij een bloedstolseltje een bloedvat kan afsluiten. Dit gebeurt meestal in een been, soms komt het bloedstolsel in de longen terecht. U kunt trombose herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste Hulp dienst. De kans op trombose is het grootst in het eerste jaar dat u dit medicijn gebruikt.
Vrouwen ouder dan 35 jaar, die roken, een hoge bloeddruk, te veel cholesterol in hun bloed of overgewicht hebben, lopen meer risico. Ook bestaat er een erfelijk bepaalde aanleg voor trombose (factor ‘V Leiden’). Als u eerder trombose heeft gehad, kunt u deze anticonceptiepil niet gebruiken. Als in uw familie trombose voorkomt, overleg dan met uw arts.
Overleg ook met uw arts als u een operatie moet ondergaan, enige tijd bedrust moet houden of niet mag lopen. De kans op trombose kan dan tijdelijk verhoogd zijn.
Heeft u een beroerte gehad? U heeft dan meer kans op trombose. Hierdoor kunt u opnieuw een beroerte krijgen. Overleg met uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.
Borstkanker. Hoewel de kans op borstkanker erg klein is, is de kans ongeveer twee keer hoger dan bij vrouwen die geen hormonen gebruiken. Bij vrouwen boven de vijftig neemt het risico op borstkanker toe, vandaar dat het gebruik van de pil wordt afgeraden boven de vijftig. Bij vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad, kan de tumor groeien of terugkomen door het gebruik van dit middel. U kunt dit middel daarom beter niet gebruiken. Overleg met uw arts over een mogelijk alternatief. Indien dit er niet is, kunt u bij sommige vormen van borstkanker, wanneer is aangetoond dat de tumor ongevoelig is voor hormonen, dit middel wel gebruiken.
Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kan zich ook uiten in ‘angio-oedeem’: een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als dit ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit soort middelen in de toekomst dan niet meer gebruiken. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of een ander oestrogeenhormoon niet opnieuw krijgt.
Leveraandoeningen en galstenen. De galstenen zelf zijn vaak pijnloos, een enkele keer ontstaat er een galblaaskoliek. U merkt dit aan hevige pijnaanvallen in de bovenbuik. Waarschuw dan een arts. Een leveraandoening merkt u aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.
Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken. Geef aan de apotheker door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende medicijnen niet krijgt.
Verhoging van een bepaald soort vetten, triglyceriden, in het bloed. Als u al een te hoog vetgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren. Indien mogelijk, zal uw arts eventueel de dosering aanpassen of een ander medicijn of andere toedieningsvorm (bijvoorbeeld een pleister) aan u voorschrijven.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Heeft Yasmin wisselwerkingen met andere medicijnen?
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
Tamoxifen (een anti-oestrogeen) en anastrozol, exemestaan en letrozol (aromatase-remmers) die gebruikt worden bij bepaalde vormen van borstkanker. Deze middelen en ethinylestradiol kunnen elkaars werking tegengaan. Overleg met uw arts.
Lamotrigine, een medicijn tegen epilepsie. De hoeveelheid hiervan in uw bloed kan afnemen. U kunt beter een andere vorm van anticonceptie kiezen. Overleg met uw arts.
De volgende medicijnen verminderen de betrouwbaarheid van de pil. Hierdoor stijgt de kans op een zwangerschap.
Medicijnen tegen hiv en aids atazanavir, darunavir, efavirenz, fosamprenavir, lopinavir/ritonavir, nelfinavir, nevirapine, ritonavir en tipranavir. U kunt beter een andere methode van anticonceptie kiezen. Overleg met uw arts.
Medicijnen tegen hepatitis C telaprevir en boceprevir. U kunt beter een andere methode van anticonceptie kiezen. Overleg met uw arts.
Galzuurbindende harsen colesevelam en colestyramine, die onder andere worden gebruikt bij een te hoog cholesterolgehalte. Zorg ervoor dat u colesevelam of colestyramine minstens 4 uur na de anticonceptiepil inneemt.
De volgende medicijnen verminderen ook de betrouwbaarheid van de pil. Mogelijk vervangt uw arts het medicijn. Of misschien krijgt u een ander anticonceptiemiddel, zoals een spiraaltje of de prikpil. Als dit niet mogelijk is, kunt u condooms gebruiken. Als u stopt met het medicijn is het effect op de hormonen nog vier weken aanwezig. Gebruik daarom condooms tijdens en tot en met vier weken na het stoppen van dit medicijn.
Medicijnen tegen epilepsie, zoals carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne, oxcarbazepine, perampanel, primidon, rufinamide en topiramaat.
Modafinil, een medicijn dat gebruikt wordt bij narcolepsie (plotselinge slaapaanvallen).
Medicijnen tegen tuberculose, rifampicine en rifabutine.
Sint-janskruid (hypericum), een middel gebruikt bij depressie.
Medicijnen tegen misselijkheid en braken aprepitant en fosaprepitant.
Bosentan, een medicijn dat wordt gebruikt bij pulmonale arteriële hypertensie, een ernstige vorm van hoge bloeddruk in de longen. Omdat bosentan schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby is het extra belangrijk om zwangerschap te voorkomen.
Griseofulvine, een antischimmelmiddel.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
Als ik Yasmin gebruik, mag ik dan…
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik Yasmin gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Als tijdens het gebruik van de anticonceptiepil voor de tweede keer achtereen de menstruatie wegblijft, is dat reden om te controleren of u misschien zwanger bent. Het zou kunnen zijn dat u de pil vergeten bent of dat u last heeft gehad van erge diarree of overgeven. In deze situaties kan de betrouwbaarheid van de pil zijn verminderd.
U kunt een zwangerschapstest uitvoeren als u nog maar een paar dagen over tijd bent. U kunt hier ook contact met uw arts over opnemen.
Gebleken is dat het innemen van de pil gedurende de eerste maanden van een eventuele zwangerschap geen kwaad doet aan de baby.
Het is niet nodig een paar maanden te wachten met zwanger worden nadat u met de pil bent gestopt. De hormonen uit de pil zijn namelijk binnen twee dagen uit het bloed verdwenen.
Sommige artsen adviseren één gewone menstruatie af te wachten voordat u zwanger wordt. Dit heeft te maken met het feit dat dan de datum van de bevruchting en dus de ‘uitgerekende’ datum beter is te bepalen.
Borstvoeding
De hormonen uit de pil komen in de moedermelk terecht. De hoeveelheid is echter uiterst gering en schadelijke effecten voor de zuigeling zijn er waarschijnlijk niet. Een groter probleem is echter dat de hormonen de borstvoeding laten teruglopen. Met name als de borstvoeding nog niet goed op gang is gekomen, is dit het geval.
Als u graag borstvoeding geeft, kunt u beter wachten met het gebruik van de pil tot u zeker weet dat u genoeg moedermelk aanmaakt (dat weet u binnen een week of zes). Gebruik condooms als u niet vertrouwt op de natuurlijke anticonceptie van borstvoeding tijdens de eerste weken na de bevalling.
U kunt ook tijdelijk overstappen op een andere pil, waar alleen een progestageenhormoon in zit. Dit beïnvloedt de aanmaak van moedermelk niet en voorkomt wel een eventuele zwangerschap. Na het stoppen van de borstvoeding kunt u weer overstappen naar uw oude pil. Overleg hierover met uw arts.
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?
Heeft u één pil vergeten? Neem deze dan alsnog in. De pil is dan nog betrouwbaar. Heeft u meer dan één pil vergeten, dan kan de betrouwbaarheid afnemen.
Uitzondering geldt voor het geval u de pil vergeet in de eerste maand dat u de pil gebruikt. Wanneer u in deze maand één pil vergeet, gelden dezelfde adviezen zoals hieronder staan beschreven voor het vergeten van twee of meer pillen. De adviezen zijn afhankelijk van de week waarin de pil is vergeten.
Heeft u minstens twee pillen vergeten in de eerste week van de strip, neem dan de laatste vergeten pil alsnog in en ga door met de pilstrip. Gebruik daarbij een week lang condooms. Als u gemeenschap heeft gehad in de vijf dagen voor de dag dat u de tweede pil bent vergeten of in de zeven dagen daarna, ga dan naar de apotheek voor de morning-afterpil.
Vergeet u één, twee of drie pillen in de tweede week van de strip, dan is er niets aan de hand. Neem de laatste vergeten pil alsnog in en maak de strip gewoon af. Heeft u minstens vier pillen vergeten in de tweede week? Neem dan ook de laatste vergeten pil alsnog in en ga door met de pilstrip. Gebruik een week lang condooms. De morning-afterpil is dan niet nodig.
Heeft u minstens twee pillen in de derde week van de strip vergeten, dan kunt u twee dingen doen:
de vergeten pil alsnog innemen, de strip afmaken en gelijk doorgaan met de volgende strip, zodat u na het vergeten minimaal zeven dagen achter elkaar de pil slikt. Eventueel kunt u twee strips na elkaar slikken; de pil blijft veilig;
direct een pauzeweek inlassen en daarna met een nieuwe strip beginnen; de pil blijft veilig. Let op: reken de dagen dat u de pil vergeten hebt bij de pauzeweek.
Kan ik zomaar stoppen met Yasmin?
U kunt met dit medicijn stoppen wanneer u wilt. U hoeft niet per se een pilstrip af te maken als u dat niet wilt. Als u stopt, krijgt u na enkele dagen een bloeding. U bent na het stoppen met de pil wel meteen vruchtbaar; u kunt dus direct zwanger worden.
Als u stopt omdat u zwanger wilt worden, raden sommige artsen aan om eerst een gewone menstruatie af te wachten. Het tijdstip van bevruchting en de datum van bevalling zijn dan gemakkelijker uit te rekenen.
Bovendien is het verstandig om vanaf vier weken voor tot en met acht weken na de bevruchting foliumzuur te slikken. Deze vitamine vermindert het risico op een aangeboren neurologische aandoening bij de baby (‘open ruggetje’) en waarschijnlijk ook het aantal aangezichtsmisvormingen (‘hazenlip’ en ‘gespleten verhemelte’). Als u stopt met de pil kunt u meteen foliumzuur (0,4 of 0,5 mg in tabletvorm) slikken. Vraag ernaar bij de apotheek.
Pagina opgevraagd 19-7-2017
Laatste herziening: 6-11-2014

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Disclaimer: Wij van FamilieNieuws zeggen jullie niet om massaal te stoppen met de pil. Maar het is wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de bijwerkingen. Lees de bijsluiter en check uw algehele gezondheid. Pas uw levensstijl aan indien dat nodig is.

Bron: vrouw.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.