Zijn Surinamers lui?

De waarnemend directeur van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), Djoemadie Kasanmoesdiran, noemt Surinamers lui. Ze willen volgens hem niet in de bacovenindustrie werken. Dit zei hij vrijdag bij de opening van de ‘Eenheidsmarkt’ als vertegenwoordiger van minister Suresh Algoe.
[quads id=1]
De directeur zegt dat veel Haïtianen bereid zijn in de bacovensector te werken, maar dat er ook Guyanezen zijn te vinden. Aanwezigen bij de ceremonie reageerden afkeurend op de uitspraak van Kasanmoesdiran. Vooral marktmeester John Lecton liet duidelijk merken dat hij de uitspraak misplaatst vindt. De LVV-vertegenwoordiger probeerde zijn uitlatingen nog te nuanceren, maar het kwaad was al geschied.
[quads id=1]
Ook Michael Sallons, voorzitter van de Werknemers Organisatie Food and Agriculture Industry (FAI) afdeling Jarikaba kan zich niet terugvinden in de uitspraken van de directeur. Sallons kent genoeg Surinamers die hard werken, maar hij zegt in één adem dat Surinaamse jongemannen niet geïnteresseerd zijn in veldwerk. Bij sollicitatieoproepen reageren geen Surinamers, maar Haïtianen. De vakbondsleider voorspelt dat er tussen 2018 en 2020 alleen al op Jarikaba duizend mensen nodig zullen zijn, omdat de arealen die door de bacovenziekte moko waren getroffen, weer beplant zijn.

Dayanand Dwarka, voorzitter van de Bacoven Arbeiders Bond Nickerie, zegt dat in het district het werk door voornamelijk Surinamers wordt gedaan. Een poos terug waren er wel veel Guyanezen, omdat de economische situatie in hun land was verslechterd. Een deel van hen is teruggekeerd naar huis, onder andere om de devaluatie van de Surinaamse dollar. Dwarka zegt dat de lokale bevolking wel bereid is te werken als de beloning en de voorzieningen goed zijn. Volgens hem kan FAI niet concurreren met bedrijven die veel hogere lonen aanbieden voor hetzelfde soort werk. Ook het feit dat het om een exportproduct gaat, speelt een rol.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.