Het weerbericht voor de komende dagen

Meteoroloog Roel Oehlers geeft aan dat een groot deel van Suriname voor vandaag en morgen droog zal zijn. Het binnenland krijgt een lichte bui op sommige plaatsen. Tussen 7 en 9 juli zullen we hevige onweersbuien op sommige plaatsen krijgen in de middag en een deel van de avond.
[quads id=1]
Sterke windstoten zijn daarbij niet uitgesloten. Soms trekken golven over Suriname, maar produceren geen neerslag, slechts sterke windstoten. Dit is het geval wanneer systemen bewegen in een relatief droge luchtsoort, welke zich op dat moment boven Suriname bevindt. De gemeenschap moet tijdens de periode van het orkaanseizoen boven de Atlantische Oceaan alert zijn. Hoewel orkanen zich op een veilige afstand van Suriname ontwikkelen, kunnen de spiraalbanden van het systeem zorgen voor slecht weer in Suriname.
[quads id=1]
De veilige positie van Suriname nabij de evenaar komt door de waarde van de Corioliskracht. Door de aardrotatie wijkt de richting van de luchtdeeltjes van de baan af, die eigenlijk zou moeten worden afgelegd, namelijk van een hoog drukgebied naar een laag drukgebied. Deze afwijking is op het noordelijke halfrond naar rechts en op het zuidelijke halfrond naar links, voorop gesteld dat de waarnemer met zijn rug naar de wind staat.

De Corioliskracht is primair verantwoordelijk voor de circulatie tegen de wijzers van de klok op het noordelijk halfrond. De meteoroloog adviseert de gemeenschap de verwachtingen van de Meteodienst te blijven volgen via de website www.meteosur.sr onder de noemer “weer”, aldus Oehlers.
Nieuw tropisch systeem bedreigt Caribisch gebied

Op een bijna stationair breed gebied van lage druk gelegen ongeveer 650 mijl ten zuidwesten van de Kaap Verdische eilanden worden ongeorganiseerde onweersbuien geproduceerd. Milieuomstandigheden zullen naar verwachting meer bevorderlijk worden voor de ontwikkeling van een tropische depressie later deze week. Volgens het Nationale Hurricane Center (NHC) in Miami wordt verwacht dat de storing in een dag of zo meer ten westen zal lopen. De kans op vorming van een tropische cycloon binnen de komende 5 dagen wordt geschat op 70%.
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.