Video – My Column – Zo maak je echte Surinaamse Gember!

Gemberbier is voor mij het lekkerste Surinaamse drankje.

Als ik op een feestje ben, moet ik gember drinken. Dus een feest zonder gemberbier is geen feest. Maar waarom maak ik het dan nooit zelf? Dat komt omdat mijn mama Licette en mijn tante Edith de beste Gemberbier makers zijn, dus ik heb het nooit hoeven leren.

Maar aangezien mijn moeder en mijn tante beiden niet in de buurt wonen ben ik opzoek gegaan naar ginjabierie recepten.  Is toch fijn als ik het een keertje zelf kan proberen? Mijn love en dochtertje die drinken het ook graag.

Ik heb meestal die verse gekoelde gemberstroop van Coropina of ik koop de aangemaakte gember uit de supermarkt. Ze verkopen het in een jerrycan.  Persoonlijk vind ik hem lekker. Maar eerlijk is eerlijk. A no ab wan pepre. Gember moet prikken, je moet die pepre voelen op je tong. Ja toch? Maar bij gebrek aan beter voldoet hij prima.

En eigenlijk is gemberbier vaak veel te zoet. Ik probeer een beetje te letten op suiker dus zelf gember maken betekent ook dat ik minder suiker kan gebruiken. Ik zal ook proberen hoe het smaakt met nep-suiker. Splenda bijvoorbeeld, of verpest ik dan het hele recept? Ik probeer het eerst in een glas.

Maar goed, ik heb dus een lekker receptje gevonden en een leuke video. Ik ga van de week maar eens gemberbier proberen te maken. Wie weet hebben jullie ook een goed recept voor mij. Of aanvullingen op het recept hieronder. Drop de recepten tussen de opmerkingen want ik geloof dat heel veel mensen wel van gember houden. En wie weet gaan ze het ook gewoon zelf proberen. Hier in Su is de verse gember best prijzig. Maar in Nederland koop je een hele zak bij de Marokkaan voor weinig. En weet je, gember is ook nog eens supergezond. Dus altijd goed om in huis te hebben. Je kunt er ook heerlijke thee van maken.

Nou, ik ga boodschappen doen. Nu zoek ik alleen nog iemand die pom en pastei voor me gaat maken want ik kan natuurlijk geen gember drinken zonder een feestmaaltijd!

Groetjesss en grietse. Daar bedoel ik het raspen van de gember mee. Oh, tegenwoordig gebruiken ze de blender, komt mij goed uit want ik hou niet van raspen. Dat is waarschijnlijk 1 van de redenen waarom ik zelf geen gemberbier maak. Bossies en Brasas van mij. P.s. Deel dit recept met je vrienden ga ik ook doen want ik wil dat al mijn matties gemberbier kunnen maken.


Denise drinking gingertea

Bekijk hier het Gemberbier recept van Sranang Kukru

Ingrediënten:
Een stuk gember van 250 gr.
750 gr. suiker
1 eetl. citroenzuur
1 eetl. cola-essence
5 kruidnagels
4 l. water.

Bereiding:
De gember schoonmaken door het velletje ervan af te krabben. De gember met een ½ liter water in de blender doen en helemaal fijnmalen. De helft van de benodigde hoeveelheid water aan de kook brengen en over de gemalen gember gieten. De kruidnagels er ook bij doen. Afgedekt een paar uur laten staan totdat het water helemaal afgekoeld is. Het gemberwater zeven door een dun zeeflapje. De cola-essence door het gemberbier roeren suiker toevoegen en blijven proeven tot de smaak goed is, Het citroenzuur met een weinig water oplossen en in het gemberbier doen. Bij gemberbier is de hoeveelheid water en suiker moeilijk aan te geven omdat de gember soms minder scherp van smaak is, vandaar dat er steeds geproefd moet worden. Koud opdienen.

Marciano Resoort  laat ons zien hoe hij gemberbier maakt:

Gerelateerde berichten:

Groetjes van Denise Faerber van FamilieNieuws.
Dit is mijn column.
Geschreven door mij.
Mijn mening.
Mijn persoonlijke ervaring.
Mijn leven.