Video – Weer hoge katholieke geestelijk verdacht van misbruik

De Australische kardinaal en financieel raadgever in het Vaticaan George Pell wordt officieel verdacht van seksueel misbruik. De politie in Australië maakt donderdag bekend dat er meerdere aanklachten tegen hem lopen.
Pell is in rang de hoogste katholieke geestelijke van Australië. Sinds 2014 is hij bovendien de belangrijkste financieel-economisch raadgever van de paus en daarmee de derde machtigste man in het Vaticaan.
[quads id=1]
De precieze inhoud van de beschuldigingen aan het adres van Pell is niet bekend. Wel is duidelijk dat de kardinaal verdacht wordt van seksueel misbruik in het verleden.

Pell ontkent in alle toonaarden en kondigde donderdag aan met verlof te zullen gaan om zijn naam te zuiveren. Volgens de kardinaal is hij het slachtoffer van “onophoudelijke karaktermoord” en vindt hij “het hele idee van seksueel misbruik afschuwwekkend”.

De zaken kwamen naar boven bij een speciaal onderzoek naar seksueel misbruik binnen Australische instituties. Een commissie kijkt sinds 2013 naar mogelijk misbruik bij onder meer scholen, sportclubs en de kerk.
[quads id=1]
Onderzoek
Paul is meermaals geïnterviewd door rechercheurs van de politie naar aanleiding van getuigenissen van twee mannen. Zij zeggen als jonge jongens in de zeventiger jaren onzedelijk te zijn benaderd en betast door Pell tijdens het spelen in een zwembad.

Ook in de decennia daarna zou Pell zich schuldig hebben gemaakt aan vergelijkbare vergrijpen. Die varieerden van naakt verschijnen in de kleedkamer van de ‘Torquay Life Saving Club’ tot seksueel ongewenst gedrag tegen koorknapen van de Saint Patrick-kathedraal.

Pell heeft alle aantijgingen ontkend. Een maand geleden sprak de kardinaal uitgebreid met verslaggevers in Rome, meldt The Guardian. Hij zei toen onschuldig te zijn en te blijven meewerken aan het onderzoek van de politie.

Vaticaan
In februari van dit jaar werd Pell uit het Vaticaan teruggeroepen door Australië om medewerking te verlenen aan het onderzoek van de politie. De Australische politie benadrukt in een persconferentie dat Pell’s zaak “behandeld wordt als iedere andere beschuldiging van seksueel misbruik.”

De speciale commissie die in Australië onderzoek doet naar seksueel misbruik, komt in december met haar conclusies. In de tussentijd worden nieuwe zaken die bij dat onderzoek aan het licht komen, overgedragen aan de politie.

Pell moet op 18 juli voor de rechter verschijnen in Melbourne.
Bekijk hier de video erover:

Door: ANP/NU.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.