Video – Mondkanker? Hoe krijg je dat?

Mondkanker: symptomen, risicofactoren en preventie. Iedereen heeft schrik voor kanker. Dat is heel begrijpelijk gezien het aantal gevallen en intimiderende statistieken. Het is echter de moeite waard te onthouden dat zelfs kanker helemaal genezen kan worden, maar het is alleen nodig om het tijdig te ontdekking en behandeling te starten!
[quads id=1]
Lees welke symptomen kunnen wijzen op mondkanker!
Tekenen van mondkanker zijn makkelijk te zien! Je moet letten op:

– Frequente verschijning van zweren of open wondjes,
– problemen bij het bijten of bij algemeen kaakbeweging,
– verandering van stem of snurken,
– knobbeltjes op de lippen, tandvlees of op een andere plaats in de mond,
– onredelijk oorpijn,
– verlies van gevoel in een deel van het gezicht of nek,
– vaak bloedend tandvlees
Natuurlijk moet je niet onmiddellijk in paniek raken als je een van bovenstaande symptomen hebt. Maar een doktersbezoek is wel aan te raden! Het is ook de moeite waard om te weten wat het risico verhoogt om dit soort kanker te krijgen:

1. Roken

Wist je dat roken voor 60% met mondkanker geassocieerd word? Dit is een heel belangrijk argument om te stoppen met roken.

2. Alcohol

Natuurlijk gaat het niet over het af en toe drinken van wijn of bier, maar over het misbruik van dranken.

3. Genetische bepaling

Helaas, als er gevallen zijn van mondkanker in je familie, neemt het risico toe voor het ontwikkelen van de ziekte . Om de zes maanden moet je naar de tandarts gaan en elke paar jaar een röntgenfoto uitvoeren!

4. Seksueel overdraagbare ziekten

Het klinkt misschien vreemd, maar SOA’s kunnen de ontwikkeling van kanker beïnvloeden, vooral als u vaak van partner verandert. Het risico wordt hoger bij orale bevrediging.

Een belangrijke en zeer gevaarlijke rol is die van het HPV-virus, oftewel het humane papillomavirus. Artsen denken dat er een sterk verband bestaat tussen baarmoeder (hals) kanker, prostaatkanker (veroorzaakt door het virus) en mondkanker!
[quads id=1]
Bekijk hier een video waarop ze aangeven hoe je zelfonderzoek kunt doen:

Om jezelf te beschermen tegen ziektes, moet je eerst kijken of je lichaam storende symptomen vertoont, zoja dan moet je naar de dokter gaan! Regelmatige controles bij de tandarts (en bij vrouwen ook bij de gynaecoloog) is een absolute noodzaak.

Het is de moeite waard om je mond van tijd tot tijd te laten testen. En om uiteraard zelf te testen. Ook voor dit geldt: Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans is op genezing!

Bron: Deelze.nl
Gerelateerde berichten:

Redactie: Meer mensen dood door roken

Redactie: Zo herkent u de vroege symptomen van kanker

 

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.