Somohardjo: ‘Toekomst Bouterse is gevangenis of de dood’

‘Wij hebben een toekomst, maar dat heeft Bouterse niet. Zijn toekomst is de gevangenis of de dood’, zegt PL-partijvoorzitter Paul Somohardjo tegenover Dagblad Suriname. De strafeis van 20 jaar gevangenisstraf is volgens de PL-topman voldoende reden voor Bouterse om af te treden.
[quads id=1]
Hoewel er nog geen veroordeling is geweest, ziet Somohardjo dat er sowieso een veroordeling komt. ‘Het zal een wonder zijn wanneer Bouterse wordt vrijgesproken.’ Somohardjo geeft een sneer aan het adres van de advocaat van Bouterse, Irvin Kanhai, die aangeeft dat er sprake zou zijn van slechts een ‘strafvoorstel’. Somohardjo: ‘Hoezo een strafvoorstel. Het is geen voorstel, maar een eis. En Kandhai moet geen zaken komen verdraaien’. Een bekende persoonlijkheid die ook haar bijdrage moet leveren in deze rechtszaak, gaat binnenkort met pensioen. Somohardjo denkt helemaal niet aan dat indien een andere rechter wordt aangewezen, deze op zijn beurt een heropening van de strafcase uitvoert. Volgens hem is deze werkwijze van Bouterse al voorgevallen in Nederland, waar hij vanwege drugssmokkel voor elf jaren werd veroordeeld. ‘Toen is ook getracht om heropening van de zaak te laten plaatsvinden.’
[quads id=1]
Volgens de PL-voorzitter zal ervoor gewaakt moeten worden dat Bouterse alle hem ten dienst staande middelen zal gebruiken om zijn immuniteit te behouden. Hierop doelde Somohardjo toen hij de president maanden geleden in het parlement erop wees dat hij zijn angst begrijpt. ‘Dat is de angst waarmee Bouterse zit, het verliezen van zijn immuniteit.’ Somohardjo beaamt dat hij jaren geleden zijn medewerking heeft verleend bij het tot stand komen en de aanname van de zo omstreden amnestiewet.

‘Wij dachten dat Bouterse zou veranderen, maar neen. Hij bleef zijn dictatoriale houding behouden en heeft ons toch eruit getrapt om het ministerie van Binnenlandse Zaken over te nemen, waar hij alles kon doen om aan de macht te blijven.’ Het zal Somohardjo ook niet verbazen als Bouterse bij de komende verkiezingen op topniveau zal frauderen om aan de macht te kunnen blijven. ‘Anders verliest hij zijn immuniteit. Hij gaat er alles aan doen om deze te behouden.’ Somohardjo meent ‘dat niet alleen de persoon van Bouterse, maar ook de president en de Staat Suriname een strafeis tegen zich hebben gehoord’. ‘Al deze ontwikkelingen worden ook door het buitenland nauwlettend gevolgd.

Somohardjo vergelijkt de situatie van Bouterse met die van hemzelf. In 2003 had hij bij het ontvangen van een dagvaarding zijn portefeuille als minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting neergelegd. Somohardjo werd verdacht van seksuele molest. ‘Er waren geen bewijzen tegen mij. Ik ben vrijgesproken. Door die vrijspraak kon ik terugkomen als minister, maar dat heb ik niet gedaan.’
Geschreven door Asha Gajadien-Bhagwat
Foto: Alchetron
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.